Philodendron - floarea prezentă în fiecare casă. Cum să ai grijă de ea și unde să o poziționezi

Philodendronul
Shutterstock

Philodendronul este o plantă perenă, cățărătoare, apreciată în mod deosebit ca floare de apartament datorită frumuseții frunzelor sale.

Acestea variază semnificativ de la o specie la alta, având forme, dimensiuni și culori diverse.

În plus, Philodendronul crește lent pe tot parcursul anului, cu condiția să beneficieze de îngrijirea și mediul optim. Puține plante au cucerit lumea atât de rapid ca Philodendronul.

Această familie de plante tropicale este la fel de diversă pe cât este de fascinantă.

Citește și
Nostradamus cel viu
„Nostradamus cel viu” face o predicție catastrofală pentru 2024. ”Covid-19 a fost floare la ureche pe lângă ce o să vină”
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Philodendron - tot ce trebuie să știi despre această plantă

Varietățile de Philodendron sunt populare în întreaga lume datorită frunzelor lor frumoase și ușurinței în îngrijire.

Philodendron” înseamnă „iubitor de copaci” în greacă. Philodendronii iubesc mediile calde și umede. Nu e de mirare, având în vedere că pădurea tropicală este habitatul lor natural.

Oferă-i filodendronului tău multă umiditate și lumină indirectă suficientă, puțină hrană pentru plante și vei avea o plantă de apartament prosperă, cu frunze luxuriante, în cel mai scurt timp.

Ei sunt renumiți și pentru versatilitatea lor. Poți să-i crești într-un ghiveci în interior sau într-o parcelă de grădină în exterior. Se pot adapta la orice medi, cât timp folosești un sol bine drenat – și există multă umiditate în aer.

Pe lângă frunzișul lor îndrăzneț și verde, filodendronii sunt apreciați în cercurile de colecționari de plante pentru proprietățile lor de purificare a aerului.

Sunt, de asemenea, minunați ca să îți acoperi golurile din grădină. Cu câteva plante cu creștere rapidă, grădina ta se va umple rapid.

Dacă planta ta crește în grădină, ei bine, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care îi poți oferi protecție împotriva bolilor.

Există o mulțime de tipuri de filondendron. De la varietăți mici în ghivece până la tipuri mari ca niște arbori, e greu să nu găsești o varietate care să se potrivească spațiului tău.

Un alt factor de luat în considerare când decizi ce philodendron să alegi este natura de creștere a plantei tale. Aceștia vin în varietăți cu creștere independentă și cățărătoare.

Varietățile cu creștere independentă cresc vertical și nu au nevoie de suport structural. Cei cu creștere independentă sunt cunoscuți pentru postura lor majestuoasă și modelele de creștere ordonate.

Tipurile cățărătoare au tendința de a crește rapid și pot acoperi numaidecât spațiile goale. Aceste varietăți au nevoie de suport structural pentru a ajuta la creșterea verticală.

Dacă îi lași fără suport, s-ar putea să te trezești cu o mică pădure tropicală sud-americană în casa ta.

Cum se îngrijesc

În mediul său natural din America Centrală și Caraibe, filodendronul este o plantă cățărătoare cu creștere rapidă, atingând înălțimi de până la șase metri.

În casă este crescută pe un suport, pentru a deveni o plantă impresionantă, care crește pe verticală. Dacă îți place o plantă mare, dar nu ai spațiu pentru una care se extinde, este perfectă.

Philodendronii preferă lumina indirectă strălucitoare. Aceștia pot tolera lumina slabă, dar nu se vor dezvolta în ea. Așează-ți philodendronul într-o fereastră orientată spre est sau vest, sau într-un loc care primește lumină indirectă pe tot parcursul zilei.

Udă philodendronul când primul centimetru de sol este uscat. Udă-l bine, până când apa curge din găurile de drenaj de la baza ghiveciului. Permite solului să se usuce din nou înainte de a-l uda din nou.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Philodendronii preferă temperaturile între 18-29°C. Evită expunerea plantei la temperaturi sub 10°C. Dacă tu te simți confortabil, șansele sunt că și aceste plante se vor simți la fel.

Philodendronii preferă umiditatea ridicată. Așază planta lângă un umidificator sau stropește-o regulat pentru a crește umiditatea din jurul ei. Aceste plante vor arăta, de asemenea, grozav în băi sau bucătării, care sunt natural mai umede.

Hrănește-ți philodendronul la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere (primăvară și vară) cu un îngrășământ echilibrat. Acest lucru va ajuta la creșterea înălțimii și a desntiății plantei tale.

Tunde regulat philodendronul pentru a arăta la fel de bine. Taie orice frunze moarte sau deteriorate și scurtează orice tulpini care au devenit prea lungi.

Replantează philodendronul când rădăcinile devin aglomerate în ghiveciul său actual. Vei începe să le vezi ieșind din partea de jos a ghiveciului. Alege un ghiveci care este doar puțin mai mare decât cel anterior.

Cu îngrijirea potrivită, această plantă poate prospera mulți ani.

Tipuri de Philodendroni

Philodendronii se încadrează în una dintre cele două categorii: cățărători sau non-cățărători.

Cățărători: Philodendronii cățărători au rădăcini aeriene și produc lăstari cascadă care arată minunat în coșuri suspendate sau urcând pe un grilaj.

Monstera deliciosa este adesea confundată cu un Philodendron cățărător. Această plantă celebră pe internet este uneori etichetată eronat drept un Philodendron cu frunze divizate.

Non-cățărători: Philodendronii non-cățărători cresc vertical.

1. Philodendron bipinnatifidum - este o plantă veșnic verde, de până la 70 de centimetri lungime și 50 de centimetri lățime. Acesta poate atinge înălțimi impresionante de 2-3 metri, datorită rădăcinilor sale lungi, care îi permit să se agațe de trunchiurile copacilor.

2. Philodendron „Birkin”
Cu frunze pestrițe și în formă de inimă, Philodendron „Birkin” atinge o înălțime de până la 70 de centimetri. Frunzele verzi cu nervuri albe adaugă eleganță oricărei încăperi.

3. Philodendron cordatum - are frunze în formă de inimă, de culoare verde și textură lucioasă. Atingând o înălțime de până la 1 metru, este o alegere populară pentru interior.

4. Philodendron erubescens - cu frunze mari de până la 30 de centimetri lungime, Philodendron erubescens se remarcă prin culoarea roz-roșcată a frunzelor și a pețiolilor. Este o alegere spectaculoasă pentru cei care apreciază plantele înfloritoare.

5. Philodendron „Imperial” - această varietate se caracterizează prin frunzele mari și pețiolii lungi, ceea ce o face o alegere foarte populară.

6. Philodendron „Prințesa roz” - cu frunze verzi și roz, această plantă atrage cu siguranță atenția. Perfectă pentru a adăuga un strop de culoare și eleganță în orice colț al casei.

7. Philodendron „Prințul de Orange” - atingând o înălțime de aproximativ 60 de centimetri, acest soi de filodendron se distinge prin frunzele portocalii în formare și pețiolii roșii.

8. Philodendron „Florida Ghost” - cu frunze verzi și albe, Philodendron „Florida Ghost” este o alegere ideală pentru cei care apreciază excentricitatea în plantele lor de interior.

9. Philodendron hederaceum - cu frunze ovate, de culoare verde închis, această varietate este perfectă pentru cei care caută plante veșnic verzi și ușor de întreținut.

Acestea sunt doar câteva dintre varietățile fascinante de Philodendron care pot transforma orice locuință într-un paradis verde. Totuși, există și mai multe și poți să îți decorezi casa cu câte dorești, în funcție de spațiul de care dispui. Toate varietățile se îngrijesc cam la fel și au nevoie de aceleași condiții, adică nu îți va fi deloc greu să le ții în viață.

Articol recomandat de sport.ro
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Citește și...
Cea mai urât mirositoare floare din lume a înflorit, dar momentul a fost ratat. Cum arată floarea-cadavru
Cea mai urât mirositoare floare din lume a înflorit, dar momentul a fost ratat. Cum arată floarea-cadavru

Cea mai urât mirositoare floare din lume și-a deschis petalele la grădina botanică din Londra.

„Nostradamus cel viu” face o predicție catastrofală pentru 2024. ”Covid-19 a fost floare la ureche pe lângă ce o să vină”
„Nostradamus cel viu” face o predicție catastrofală pentru 2024. ”Covid-19 a fost floare la ureche pe lângă ce o să vină”

Autoproclamatul ”Nostradamus viu”, pe numele real Athos Salomé a prezis că un nou virus letal va „mătura în curând lumea”, scrie Mirror.co.uk.

Afacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe
Afacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe

Afacerea „mielul la portbagjl”, adică achiziția mieilor sacrificați în condiții incerte de la necunoscuți, echivalează cu riscuri imense pentru sănătatea publică.

Orașul din România cu peste 800 de magnolii. Unde le găsești și când înflorește cea mai ”instagramabilă” floare
Orașul din România cu peste 800 de magnolii. Unde le găsești și când înflorește cea mai ”instagramabilă” floare

Primăvara aduce o explozie de culoare și parfum în natură, iar magnoliile sunt unele dintre cele mai spectaculoase și mai iubite flori în această perioadă.

Care este cea mai urât-mirositoare floare din lume. Duhnește a cadavru și înflorește o dată la 10 ani
Care este cea mai urât-mirositoare floare din lume. Duhnește a cadavru și înflorește o dată la 10 ani

Sute de oameni s-au adunat la Academia de Științe din statul american California pentru a admira cea mai urât-mirositoare floare din lume.  

Recomandări
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia

Un bărbat de 56 de ani este suspectat că a incendiat marți un magazin de suveniruri din Palatul Parlamentului.

CNN: Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban. Aparatele erau fabricate în Taiwan. Mii de luptători, răniți
CNN: Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban. Aparatele erau fabricate în Taiwan. Mii de luptători, răniți

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, transmite CNN.

Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene.