O refugiată și-a găsit liniștea în Transilvania, unde își învață proprietarul secretele preparării brânzei cu mucegai
O poveste emoționantă vine din Cund, o localitate din inima Transilvaniei. O mamă fugită din Odesa, împreună cu fiicele ei, și-a găsit acolo liniștea datorită oamenilor cu suflet mare. Roxana locuiește acum într-o căsuță săsească.
Iar pentru a le mulțumi gazdelor, îi învață pe aceștia secretele preparării brânzei cu mucegai, pe care le-a deprins în Franţa.
Deși manufactura lui de brânză este renumită pentru preparatele unicate și delicioase făcute din lapte proaspăt, proprietarul a primit-o pe Roxana în atelier pentru a-i dezvălui secretele renumitei brânze camembert. Ea a învățat în Franța tehnicile de preparare a brânzei, iar în Odesa a pregătit bunătățile din pasiune.
„Istvan nu a vrut să ia bani, l-am rugat să accepte bani pentru cazare, dar el a zis nu, niciodată. El și familia lui ne ajută cu lemne, cu mâncare... eu am vrut să fac brânză și el m-a ajutat”, a spus Roxana.
„Am rugat-o să ne ajute să facem mai multe tipuri de brânză, pe care noi nu le facem, producția noastră fiind axată pe brânza alpină. În special am rugat-o pe Roxana să ne învețe sau să ne ajute să facem brânză cu mucegai nobil”, a spus proprietarul.
După o lună de testări proprietarii se gândesc serios să producă și acest preparat din laptele proaspăt.
„De un timp încoace ne gândim să modificăm un pic infrastructura să avem o cameră de maturare și pentru brânzeturi cu mucegai. Și atunci s-ar potrivi experiența Roxanei cu dorința noastră”, a mai spus proprietarul.
Din cauza razboiului din Ucraina, Roxana va mai rămâne în România și vrea sa lucreze în mica făbrică de brânzeturi.