O piatră de pe Marte, vândută la licitație. La ce sumă a fost evaluată
Într-o galerie de artă din Paris, muzeografi, colecţionari excentrici şi bijutieri şi-au dat întâlnire la o licitaţie neobişnuită.
Nu este vorba despre tablouri sau sculpturi, ci despre nişte exponatele care arată ca nişte simple pietre. Însă niciuna dintre ele nu provine de pe planeta noastră...
Este vorba despre meteoriţi - bucăţi de asteroizi sau chiar de planete, care s-au prăbuşit pe planeta noastră după călătorii de zeci sau sute de milioane de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doi meteoriţi sunt vedetele licitaţiei festive organizate în capitala Franţei.
Unul dintre ei a fost descoperit în Franţa anul trecut. Are 4,5 miliarde de ani vechime şi a căzut pe Pământ în urmă cu 55.000 de ani.
Printre cele mai cercetate - şi dorite, în acelaşi timp - este însă o bucată de rocă spaţială de numai 3 grame, despre care oamenii de ştiinţă care au studiat-o spun că a venit de pe Planeta Roşie.
Luc Labenne, ”vânător de meteoriți”: Acest meteorit provine de pe Marte şi este unul special. Laboratoarele l-au analizat în repetate rânduri pentru că în fragmentele lui putem găsi o bună parte din istoria planetei Marte.
Bucăţica de piatră de pe Marte a fost estimată la 14-15 mii de euro. În medie, un meteorit costă de la câteva zeci de mii de euro până la câteva sute de mii de euro. Provenienţa, locul în care a fost descoperit, materialele din care e compus şi greutatea sunt factorii care stabilesc preţul final.
Luc Labenne: Palaziţii sunt cei mai frumoşi, sunt consideraţi ca fiind regii meteoriţilor. Asta pentru că, atunci când îi tai în felii - şi aici avem o felie mare de aproape 1,5 kilograme -, se pot observa cristalele care lasă lumina să treacă printre masele de fier şi nichel.
Cei care sunt interesaţi să cumpere astfel de pietre sunt, în primul rând, colecţionarii şi artizanii. Raritatea meteoriţilor îi face o materie primă extrem de căutată de către bijutieri, de exemplu.
Licitaţia a fost organizată cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la primul pas făcut de om pe Lună.