O pană a unei păsări dispărute a stabilit un record mondial. A fost vândută cu aproape 30.000 de dolari
O pană a unei păsări dispărute a stabilit un record mondial la o licitaţie desfăşurată în Noua Zeelandă, fiind vândută pentru suma de 46.521,50 de dolari neozeelandezi (28.417 dolari), informează BBC.com.
Pana, pentru care estimarea iniţială mergea până la 3.000 de dolari, a depăşit cu 450% recordul anterior, stabilit de o pană a unei păsări din aceeaşi specie, a declarat casa de licitaţii Webb's.
Pasărea huia era sacră pentru populaţia Maori. Penele sale erau adesea purtate pe cap de către liderii acesteia şi de către familiile lor, fiind de asemenea oferite sau comercializate.
Ultima sa apariţie confirmată a avut loc în 1907, însă apariţii neconfirmate au fost raportate timp de 20- 30 de ani după aceea, potrivit Muzeului Noii Zeelande.
Huia era o pasăre cântătoare mică, cunoscută pentru abilităţile sale de a sări şi pentru penajul frumos, care se distingea prin vârful alb al cozii.
Pana vândută luni este "într-o stare minunată", a declarat Leah Morris, şefa departamentului de arte decorative de la Webb's.
"Are încă strălucirea sa foarte distinctă şi nu a fost deteriorată de insecte", a declarat ea pentru BBC.
Ea a adăugat că Webb's Auction House a protejat pana cu un geam de sticlă şi cu hârtie de ahivă, ceea ce o va face să aibă o "viaţă foarte lungă".
În trecut, penele de huia reprezentau un semn de statut pentru populaţia Maori. Fiind deja o pasăre rară înainte de sosirea europenilor, ea a devenit ţinta colecţionarilor şi a comercianţilor de modă după ce a câştigat popularitate în rândul celor care au venit în Noua Zeelandă, ceea ce a dus la dispariţia sa, potrivit Muzeului Noii Zeelande.