O fată de 11 ani s-a sinucis după ce a dezvoltat o dependență pentru Instagram și Snapchat. Mama ei dă în judecată companiile
Mama unei fete de 11 ani, Selena Rodriguez, din Londra, a intentat un proces împotriva giganților social media Snap și Meta, motivând că lipsa măsurilor de protecție au împins-o pe fiica ei să-și ia viața, în iulie 2021.
Un proces pentru moarte din culpă împotriva Snap Inc., de care aparține Snapchat, și Meta Platforms Inc., părintele Facebook și Instagram, a fost depus joi la Tribunalul Districtual al Statelor Unite de către Social Media Victims Law Center (SMVLC), un grup de avocați din Seattle.
Procesul susține că sinuciderea Selenei Rodriguez a fost „cauzată de designul defectuos, neglijența și caracteristicile extrem de periculoase ale produselor lor”, a transmis SMVLC într-un comunicat, potrivit The Washington Post.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, grupul a mai declarat că giganții „au proiectat, fabricat, comercializat și vândut, în mod conștient și intenționat, produse social media considerate periculoase deoarece erau concepute pentru a crea dependență pentru utilizatorii minori”.
Nici Meta, nici Snap nu au răspuns solicitării jurnaliștilor de la The Washington Post de a face comentarii cu privire la acest caz, însă au transmis anterior că lucrează pentru a proteja minorii care folosesc platformele lor și construiesc continuu funcții pentru a proteja mai bine utilizatorii tineri.
Selena a suferit de depresie din cauza rețelelor sociale
Selena s-a luptat mai bine de doi ani cu o dependență extremă față de Instagram și Snapchat, potrivit documentelor depuse în instanță. Mama ei îi confiscase dispozitivele electronice, motiv pentru care Selena a ales să fugă.
În lunile anterioare decesului ei, Selena a suferit de „privare severă de somn, care a fost cauzată și agravată de dependența ei de Instagram și Snapchat și de fluxul constant de notificări și alerte”.
Potrivit datelor din dosar, în timpul pandemiei Selena a petrecut și mai mult timp pe platforme, „fapt ce a agravat depresia”.
De asemenea, prin intermediul rețelelor sociale Selenei i s-au cerut de mai multe ori materiale pornografice pe Snapchat, aplicație de pe care mesajele se sterg automat, iar utilizatorii pot folosi orice identitate vor.
Selena ar fi cedat presiunilor de a trimite imagini sexuale explicite pe Snapchat, care au ajuns ulterior la colegii ei de clasă „sporind ridicolul și jena pe care le-a experimentat la școală”. Dependența ei de rețelele sociale a dus, de asemenea, la absențe multiple la școală și la o invetigație a Departamentului pentru Copii și Familii din Connecticut, conform firmei de avocatură.
Fata a fost internată în spital pentru îngrijiri psihiatrice de urgență și a suferit de o stimă de sine scăzută, tulburări de alimentație, autovătămare și, în cele din urmă, sinucidere.
„Suntem devastați să auzim despre moartea Selenei, iar gândurile noastre se îndreaptă către familia ei. Deși nu putem comenta pe baza dosarului, nimic nu este mai important pentru noi decât bunăstarea comunității noastre. De fapt, Snapchat ajută oamenii să comunice cu prietenii lor reali, fără a avea caracteristicile unei aplicații sociale clasice și îngreunează acțiunile străinilor care vor să contacteze copii”, a transmis un reprezentant al Snap Inc.
Sursa: The Washington Post
Etichete: facebook, instagram, meta, depresie, judecata, retele sociale, snapchat,
Dată publicare:
22-01-2022 17:09