O echipă de cercetători din Galați au inventat noi tipuri de hrană și ingrediente. Unele au obținut premii internaționale

×
Codul embed a fost copiat

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, toate resturile de alimente, pe care astăzi le aruncăm, ar putea fi considerate produse de bază.

Este principiul care a condus la inventarea unor noi tipuri de hrană și ingrediente, în laboratoarele Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați. Unele dintre ele au obținut deja și premii internaționale și sunt în curs de brevetare.

O echipă de cercetători și-a propus să utilizeze într-un mod cât mai original un fruct care provine din flora spontană și este folosit în special la ceaiuri: măceșul. Așa a fost inventată o marmeladă, în patru sortimente, în care variază concentrația și tipul de zahăr adăugat, inclusiv tipul fără zahăr sau cu înlocuitor.

Tot din măceșe, specialiștii au produs un suc cu pulpă, în amestec cu suc de mere, dar și un supliment alimentar, în care a fost inoculată o bacterie probiotică. La fel de apreciat a fost și un jeleu făcut din soiul autohton de struguri Băbească Neagră.

Lector Oana Nistor, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: Nu a fost resimțită absența zahărului, soiul de struguri fiind un soi destul de dulce. Și, de asemenea, structura jeleului a fost foarte apropiată de cea în care se adaugă zahăr”.

Citește și
regele charles
Alimentul care a fost interzis la reşedinţele regale britanice. Regele Charles s-a opus unui fel de mâncare de lux

Și tot din struguri, dar din pielița rămasă după stoarcerea boabelor, au inventat un colorant natural pentru bere.

Inginer Daniela Serea, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor: Cu toate că acestea sunt considerate deșeuri, ele conțin cantități importante de compuși biologic activi, cum ar fi antioxidanți, coloranți și compuși naturali de sinteză, care pot înlocui aditivii de sinteză eficientă”.

Cea mai mare provocare o reprezintă, însă descoperirea unui ingredient care să reunească într-o singură formulă stimularea creșterii, reglarea microflorei intestinale și sinteza microorganismelor. Este un ingredient multifuncțional care se prezintă, deocamdată, sub formă de pudră și este folosit ca furaj pentru pești.

Drd. Ing. Marina Pihurov, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați:În furaje sau în diverse produse alimentare, acesta având potențial tribiotic, adică prebiotic, probiotic și postbiotic, conține diverși compuși bioactivi”.

Nicoleta Stănciuc, profesor al Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați: Nu mai este foarte mult până în 2050, când populația globului va ajunge la 10,5 miliarde, și va fi nevoie de 70%, mai multă hrană”.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, 55% din solurile planetei sunt erodate de la nivel moderat, până la stadiul în care nu mai pot produce rod. Trei miliarde de oameni, la nivel mondial, nu își pot permite o dietă sănătoasă, iar 820 de milioane sunt subnutriți.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Veganii au ocupat restaurantul lui Gordon Ramsay, supărați pe fripturile acestuia. Cer mâncare din plante pentru toți oamenii
Veganii au ocupat restaurantul lui Gordon Ramsay, supărați pe fripturile acestuia. Cer mâncare din plante pentru toți oamenii

Activişti ai grupării Animal Rebellion, o mişcare care susţine alimentaţia pe bază de plante, a ocupat sâmbătă seară la Londra un restaurant de trei stele Michelin deţinut de bucătarul Gordon Ramsay, informează AFP.

 

Alimentul care a fost interzis la reşedinţele regale britanice. Regele Charles s-a opus unui fel de mâncare de lux
Alimentul care a fost interzis la reşedinţele regale britanice. Regele Charles s-a opus unui fel de mâncare de lux

Foie gras, adică ficatul de gâscă și cel de rață, nu va fi servit în reşedinţele regale, dă asigurări Palatul Buckingham într-o scrisoare transmisă militanţilor pentru drepturile animalelor.

 

Imagini greu de digerat la un cunoscut restaurant din Constanța: mâncare expirată, gândaci și multă mizerie
Imagini greu de digerat la un cunoscut restaurant din Constanța: mâncare expirată, gândaci și multă mizerie

Sfidare pe seama sănătății clienților, la un cunoscut restaurant din Constanța. După ce Protecția Consumatorului a dispus închiderea temporară pentru o seamă de nereguli, patronii și-au continuat nestingheriți activitatea.

Imagini dramatice surprinse în Ucraina. Voluntarii români și străini duc mâncare civililor printre ruine și explozii | VIDEO
Imagini dramatice surprinse în Ucraina. Voluntarii români și străini duc mâncare civililor printre ruine și explozii | VIDEO

Războiul pornit de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei a ajuns marți, 8 noiembrie, în cea de-a 258-a zi. În multe zone, civilii ucraineni simt din ce în ce mai mult lipsa apei și a hranei.

(P) Cum am economisit timp și bani alegând la birou mâncare gata gătită de la PENNY
(P) Cum am economisit timp și bani alegând la birou mâncare gata gătită de la PENNY

„Ce mâncăm azi?” sau „De unde mâncăm azi?” sunt două dintre cele mai frecvente întrebări pe care le aud la birou. De cele mai multe ori ele primesc cam același răspuns: „A, deci tot de acolo”.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..