O bisericuță din Vâlcea care era la un pas să se dărâme a primit un premiu european după ce a fost restaurată
O bisericuță de lemn, din nordul Olteniei, uitată într-un cimitir, se numără printre câștigătorii „premiilor europene pentru patrimoniu”.
Un proiect impresionant de conservare, care a durat mai bine de zece ani și care a mobilizat sute de voluntari, i-a convins pe experții internaționali din juriu. Este singurul câștigător din România și a avut concurență din 30 de țări.
Bisericuţa stătea să cadă când un grup de studenți a dat peste ea. Lăcaşul a supraviețuit mai bine de 260 de ani în cimitirul din Urși, județul Vâlcea. Nu avea temelie şi fusese proptit cât să nu se încline definitiv. Bolta i s-a prăbuşit peste altar, chiar în timp ce fondatorul asociaţiei Pro Patrimonio venise să o viziteze. Arhitectul a hotărât pe loc să facă din salvarea ei o prioritate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ana Chiricuță, restaurator: „A fost greu din cauză că a trebuit să așteptăm foarte mult și nu aveam niciodată siguranța fondurilor. Foarte mult a fost voluntariat și am primit foarte multe donații. Mâncarea și cazarea au fost fost oferite de comunitate asta a ajutat foarte mult.”
Mai multe organizaţii au pus umărul. Printre ele, Universitatea de Arte din București, Muzeul ASTRA din Sibiu, dar şi Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară. S-a lucrat doar vara, timp în care s-au făcut și evenimente de strângere de fonduri. În 2013, voluntarii au plantat mai mulţi stejari, care să asigure lemnul necesar peste 100 de ani la următoarea restaurare. Pictura, extrem de valoroasă, a fost reconstituită centimetru cu centimetru.
Constantin Valeriu Şerban, preot: "La interior s-a păstrat aproape întreagă şi la exterior s-au păstrat chipuri de sfinţi. Avem pe Maica Domnului cu aripi deasupra uşii de la intrare, sunt oameni îmbrăcaţi în straie populare ale vremii şi aceasta e de o mare importanţă."
Localnicii n-au stat nici ei degeaba şi au ajutat cum au putut. Maria Popescu a gătit câteva veri la rând pentru restauratori, unii veniţi de peste hotare.
Maria Popescu, localnică: "Le plăcea mâncarea, au mâncat tot ce le făceam. Ciorba de fasole bob, carne cu şniţel de pui, cu cartofi prăjiţi, salată de roşii şi castraveţi."
Voluntarii speră să câștige și premiul publicului. Oricine îi poate vota online, până la data de 5 septembrie, pe site-ul vote.europanostra.org.