O barză a revenit de 18 ani în România. Cum sunt supravegheate cuiburile
”Ți-am dat un inel” este cu siguranță hit și în 2020 pentru ornitologii din Mureș, care sunt în plină acțiune de inventariere a puilor de barză albă.
Păsările vor putea fi monitorizate cu ajutorul unor inele de oțel și din plastic. Totodată, specialiștii culeg noi date despre această specie.
Vremea este capricioasă, însă ornitologii trec pe la fiecare cuib pentru a le pune inele puilor de barză.
- Inelul de otel rezistă mult mai mult, inelul de metal rămâne, asta e metoda de 130 de ani inventată de suedezi și încă funcționează în metoda de cercetare.
Operațiunea trebuie făcută acum, când puii încă nu pot zbura.
- Este perioada în care puii de barză sunt suficient de mari încât să putem pune inele pe picioare, dar nu sunt foarte mari astfel să sară din cuib când ne apropiem. Noi suntem interesați câte dintre berze revin. Verificăm cuiburile și vedem care e distanța. Avem barză la Sânpaul care a venit de 18 ani!
Tot în județul Mureș, aceste păsări au și... custozi. Sarcina oamenilor: să le urmărească și să anunțe dacă sunt probleme după ploi ori furtuni puternice.
Localnică: Au patru pui și așa trăim cu ei, ne plac și așteptăm în fiecare an. Ne bucurăm pentru ele.
Localnic: E zona populată de multe berze. De ani de zile vin aici, au de mâncare și este prielnic. Avem 14, nu toate sunt ocupate, depinde de mulți factori. Aici, cinci au ieșit, unu nu a supraviețuit, patru sunt în viață.
În Mureș, berzele și-au făcut cuiburi în cel puțîn 20 de localități. Multe pot fi observate și pe Internet, cu ajutorul unor camere de supraveghere speciale.