Noul val de artiști arată întregii lumi cum s-a schimbat arta în pandemie. Despre ce este vorba

Ultima actualizare: 14-10-2021 10:08

Noul val de artiști vizuali ne arată cum se schimbă arta în pandemie. Lucrările lor sunt influențate profund de vremurile în care trăim și reflectă noua realitate.

92 de tineri artiști și-au expus lucrările de licență la Festivalul Diploma, o miză importantă și o rampă de lansare profesională, care le permite să fie remarcați de către galerii și curatorii de artă.

5 spaţii atent alese au fost puse la dispoziţie pentru lucrările tinerilor din peste 10 ramuri ale artei, de la arhitectură, pictură sau fotografie, până la modă, sculptură sau design de obiect. Anul acesta, au apărut şi lucrări influenţate de perioada pandemică.

Elena studiază artele textile, la Facultatea de Arte şi Design. Spune că provocările generaţiei ei sunt legate mai ales de lipsa oportunităţilor de angajare. Cu toate acestea, vrea să profeseze în ţară, după absolvire.

Elena Greaca, student Facultatea de Arte Decorative și Design:Sincer mă simt foarte atașată de ceea ce se întâmplă la noi în țară cel puțin din punct de vedere artistic. N-aș putea să spun că în domeniul artistic sunt foarte multe oportunități, dar cu siguranță mai există câteva locuri de muncă care pun preț pe manufacturare și pe activitatea unui artist.

Daca rămânem mai mulți dintre noi, reușim să construim și să consolidăm o comunitate artistică și la noi în țară.

Lucrarea Laurei se referă la perioada nazismului. Fluturii supradimensionaţi pe care i-a realizat reprezintă sufletele pierdute la Auschwitz.

Laura Greaca, student Facultatea de Arte Decorative și Design:Profunzimea şi calitatea lucrărilor este remarcată şi de specialişti, şi de pasionaţii de artă.

Pasionat artă: „Cred că ar trebui să li se dea mai multe șanse în exprimare, România are nevoie de modernism și în artă.”

Organizator:Am încercat să nu expunem lucrările pe domenii, așa cum sunt ele, să spunem în cadrul universitar, ci mai degrabă de temele și preocupările lor.

Pe de altă parte, antreprenoriatul creativ, marketingul şi aspectele legale sunt aptitudini necesare tinerilor artişti.

Maria Neneciu, organizator: „Este important să își dezvolte aceste aptitudini, nu doar cele pur creative, pur conceptuale. Cred că pentru cei foarte tineri din zona de arte plastice e o provocare destul de mare, pentru că foarte mulți nu au un spațiu, un atelier de lucru, presupune în general o investiție destul de mare să poți să îți dezvolți o carieră în domeniile acestea."

Pentru noul val de artişti, festivalul Diploma, aflat la a 8-a ediţie, reprezină una dintre cele mai mari oportunităţi pentru a fi remarcaţi de specialişti. Lucrările sunt expuse până la sfârşitul săptămânii la Centrul Fondului Creativ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!