Premieră la cel mai mare târg de artă contemporană din Elveția. Vizitatorii vor avea parte de o surpriză uriașă

Ultima actualizare: 24-09-2021 09:48

Cel mai mare târg de artă contemporană din Elveția vine cu o priemieră la ediția din acest an - arta digitală sau așa-numitele NFT-uri.

Vizitatorii pot admira operele digitale în spații special amenajate, iar cei care doresc să facă achiziții pot licita pentru ele online.

NFT - o formă de artă în sistem digital, care nu se poate copia și se vinde numai online, în cryptomonede, câștigă tot mai mult teren. Doar în primele patru luni ale acestui an au fost tranzacţionate opere digitale în valoare de două miliarde de dolari. Așa că, faimosul târg numit Art Basel s-a adaptat noilor trenduri.

Crypto este din punct de vedere istoric la stadiul la care era Internetul în anul '95. Așa că, încă mai sunt multe de făcut, sunt încă multe lucruri pe care nu le știm. Desigur, noi, galeriștii pasionați ne-am dat seama imediat că trebuie să facem asta și să continuăm să o facem”, a declarat Saskia Draxler, proprietară Nagel Draxler.

La ediția din acest an sunt expuse 270 de galerii din 33 de ţări iar multe s-au arătat deschise în a prelua acest tip de artă digitală.

Nu cred că întregul domeniu al artei se va schimba total și că se va transfera totul în spațiu digital. Pictura este un suport vechi de câteva mii de ani, la fel și sculptura, dar va constitui un nivel suplimentar pentru acestea”, a mai spus aceasta.

În zona artei digitale resursele pe care artiștii le pot folosi sunt nelimitate. Spre exemplu acest tânăr din Noua Zeelandă a creat un NFT folosind o serie de grafice care urmăresc evoluția prețurilor din domeniul imobiliarelor.

Iau o fotografie în format JPEG, cu un grafic care urmărește prețurile caselor, care au cam crescut în anumite țări, au crescut exponențial începând cu anii '70, și o regândesc în format NFT. Așa că transform un simplu grafic din domeniul economiei într-o lucrare de artă ce poate fi vândută”, a explicat Simon Denny, artist.

Iubitorii de artă pot să admire standurile expuse la evenimentul din orasul elveţian Basel până duminică și pot achiziționa opere de artă realizate atat de tinere talente, cât și de clasici moderni. Ediția de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO