Noi reguli pentru utilizarea dronelor. Posesorii trebuie să urmeze un curs
Vom vedea tot mai multe imagini spectaculoase surprinse de drone, pentru că din 2021 legislația a fost modificată, iar aceste dispozitive pot fi ridicate mai ușor în aer.
Totuși, cei care folosesc dronele, sunt obligați să respecte anumite reguli și să urmeze un curs.
În România, cine voia să ridice legal o dronă trecea printr-un calvar birocratic.
Bogdan Dumitru, operator dronă: "Se făcea o cerere către AACR, aveai un termen de 10-15 zile de aprobare în momentul când trimiteai cererea, trebuia să faci şi un plan de zbor cu zonele unde o să vrei să zbori, distanţă, între ce puncte o să zbori, dacă luai autorizaţia respectivă, făceai o nouă cerere către MAPN în care dădeai toate informațiile"
Acum, paşii implică înmatricularea aparatului, care se face online, şi două telefoane: la Centrul de Operaţiuni Aeriene şi la turnul de control al aeroportului din zona în care se va înălţa dronă.
Vasile Vînă, operator dronă: "Am un proiect pentru social media şi am luat-o pentru poze şi pentru clipuri. Mă ajută foarte mult, este foarte mică, e uşor de cărat."
Noua legislaţie europeană împarte dronele în trei categorii, în funcţie de greutate şi de scopul în care sunt folosite. Dar, chiar şi pentru cel mai simplu dispozitiv, cei care le pilotează trebuie să urmeze un curs şi să dea examen la Autoritatea Aeronautică Romană.
Remus Dogaru, şef serviciu AACR: "Dronele care sunt operate în această categorie OPEN sunt până în 25 de kg masă maximă la decolare, sunt operate în câmp vizual şi sunt operate la o înălţime de 120 de metri faţă de sol."
Dacă un constructor vrea să evalueze stadiul în care evoluează şantierul cu drona, trebuie să avertizeze muncitorii că va face un survol. Iar cine vrea să zboare deasupra oraşelor nu va putea ridica drona la o distanţă mai mică de 150 de metri de o şcoală, spital sau locuinţă.
Imaginile spectaculoase surprinse cu astfel de dispozitive i-au făcut pe mulţi să îşi cumpere drone. Dar şi incidentele s-au înmulţit. Au fost apărate care au căzut peste oameni, ori s-au izbit de clădiri, de aceea respectarea regulilor este importantă.
Istvan Kolcsar, administrator magazin drone: "Neatenţia operatorului de obicei, sau nu citeşte exact informaţiile date de dronă în timpul zborului, nu vede un obstacol, se uită împrejur dacă este ceva acolo în direcţia în care zboară şi nu ia în calcul negativele dronei."
De la începutul anului, în România au fost înregistraţi aproape 3.000 de utilizatori de drone. Experții Uniunii Europene estimează că în următorii 20 de ani, traficul aerian al uniunii va creşte cu 50% datorită dronelor, iar sectorul va duce la crearea a 100.000 de locuri de muncă până în 2035.
Impactul economic ar fi de peste 10 miliarde pe an. O dronă de uz civil costa de la 2.000 până la câteva sute de mii de lei.