Noi reguli în noul an școlar. Elevii au voie doar cu măști medicale, nu textile
Anul școlar aduce reguli noi pentru purtarea măștilor de protecție.
Elevii au voie doar cu măști medicale, nu textile. Specialiștii spun că măștile din bumbac, de exemplu, au un grad de protecție limitat. În schimb, cercetătorii de la Facultatea de Chimie a Politehnicii din București au brevetat un echipament medical, din mască și halat, ambele din bumbac, dar tratate special, ca să protejeze mai bine.
Profesorii de chimie de la Politehnica București au creat mai multe măști din bumbac impregnate cu nanoparticule de cupru și zinc - oxizi metalici cu proprietăți antivirale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tehnica este unică, pentru că permite refolosirea măștilor până la 60 de zile. Cercetătorii au creat inclusiv halate medicale, iar echipamentele au fost testate de medicii de la Spitalul Universitar. În paralel, măștile au fost distribuite și angajaților din Ministerul de Interne.
Ioan Călinescu, profesor de chimie: ”Sunt măști care au o caracteristică formidabilă, și anume se autocurăță. Virusul nu rezistă pe acest material mai mult 5-10 minute. Materialul are capacitatea de a inactiva virusul. Materialul pe care l-am propus noi este un material de tip bumbac, care însă, conform unui procedeu, este impregnat cu oxizi de cupru și oxid de zinc. Pentru a căpăta aceste proprietăți, pentru a avea însă și proprietățile de filtrabilitate conform standardului folosim un material compozit care va conține și un filtru de polipropilenă.”
Din păcate, pentru moment, Politehnica nu poate produce pe scară largă astfel de echipamente care impun costuri mai mari față de cele medicinale. O astfel de mască poate ajunge și la trei euro, adică 15-20 de lei, față de trei lei, cât costa una obișnuită. În lume, doar Israel, Germania și Portugalia fabrică astfel de măști de protecție.
Ministerul Sănătății impune reguli noi pentru măștile purtate de elevi. Aceștia au voie doar cu măști sanitare, deși, anul trecut, anumiți specialiști recomandau inclusiv folosirea măștilor textile.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: ”Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților trebuie să fie măști de uz medical. Nu se mai permite utilizarea măștilor textile.”
Regula vine în contextul în care tulpina Delta infectează copiii cu o frecvență mult mai mare decât alte variante ale coronavirusului, iar cei mici au șanse mari să facă forme mai grave ale bolii.
Multe dintre măștile textile pe care le găsim pe piață nu au aceleași proprietăți de filtrare a bacteriilor, așa cum se întâmplă în cazul măștilor medicale. Practic, gradul de protecție în cazul acestor măști este de 30-50 la sută, în timp ce acestea asigură peste 95 la sută. Așadar, cumpărați doar măști de uz medical și asigurați-vă că îndeplinesc standardele de calitate și sunt recomandate.
Totuși, pe piață au apărut o serie de măști cu imprimeuri și mesaje populare în rândul copiilor și adolescenților.
Alina Iliescu, psiholog: ”Poate aceste măști ar trebui să apară cu niște mesaje pe ele, să fie colorate, să se potrivească cu vremurile actuale. Spune ceva despre noi, mai ales copiii vor măști cu mesaj, care să îi reprezinte.”
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat în cazul măștilor textile purtarea celor care au trei straturi de protecție și nu sunt prevăzute cu valvă. Atenție, însă, în cazul unora pot apărea probleme de respirație.