Nadia Comăneci are propriul NFT, lansat în premieră mondială la Iași, la 45 de ani de la primul „10 Perfect”
Nadia Comăneci are începând de joi seară propriul NFT, lansat în premieră mondială, în România. NFT-ul reprezintă un fel de artă digitală, cu certificate unice de proprietate.
Marea noastră gimnastă a primit colierul virtual, care reprezintă cele 10 mişcări din timpul Jocurilor Olimpice de la Montreal, din urmă cu 45 de ani, care i-a adus acesteia 10 pe linie. Bijuteria virtuală este unică în lume şi a fost realizată de patru ieşeni creativi: designerul Irina Schrotter, arhitectul Vlad Țenu, artistul vizual Andrei Cozlac și IT-istul Andrei Dănilă.
Colierul virtual NFT („Non Fungible Token”) surprinde cele 10 mişcări ale ,,Zeiţei de la Montreal", pentru care gimnasta a obţinut un 10 perfect în anul 1976. Creaţia i-a fost dăruită Nadiei într-o gală din cadrul festivalului Romanian Creative Week, ce se desfăşoară la Palatul Culturii din Iaşi. (Vezi galeria foto)
Nadia Comăneci, fostă campioană mondială la gimnastică: „Mă bucur să văd că performanţele mele de acum 45 de ani inspiră generaţia tânără în continuare. Mi-a plăcut ideea unui noi pionierat, de această dată la răscrucea dintre performanța sportivă şi tehnologie. Colierul virtual "The perfect 1.00", cu povestea din jurul lui, este o dovadă că excelența în performanţa este posibilă. Aştept cu drag ca aceste NFT-uri să fie lansate şi să sărbătorim împreună o nouă poveste de succes.”
Bijuteria virtuală a fost creată de 4 ieşeni, iar lucrarea NFT este imposibil de copiat.
Andrei Dănilă. IT-ist: „Ea nu există în formă fizică, există doar această realizare digitală. Şi tocmai asta o face unică în România, în lume, prin faptul că ea este un omagiu a unui sportiv la nivel mondial, cum este Nadia Comăneci. Lucrăm de câteva luni la ea, s-au schimbat concepte, au fost varii opţiuni, încercări. Ea reprezintă, într-o proiecţie reală, un colier, este virtual, fiecare componentă a acestui colier este inspirat dintr-o mişcare a Nadiei Comăneci. Am obţinut acele 10 componente, ele, aşezate în forma finală reprezintă un colier.”
Fiecare piesă surprinde în formă tridimensională câte o mişcare din exerciţiile la bârnă, sol, paralele şi la sărituri.
Vlad Țenu, arhitect: „Mişcările Nadiei au fost extrem de complexe, din punctul meu de vedere, iar exercițiul de a încerca să îl materializez, să surprind acea energie în formule matematice, în traseeele pe care le au aceste exerciţii extrem de complexe, a dat naştere la aceste 10 piese. Acest colier, un omagiu adus Nadiei, manifestat într-un mod digital, contemporan.”
Luna viitoare, colierul va fi scos la licitaţie pe site-urile de profil şi va putea fi cumpărat atât în bucăţi, cât şi în întregime.