Electrocasnicele second-hand, noul trend. Un studiu arată că interesul românilor pentru produsele la mâna a doua a crescut
Cu toate că suntem în prag de sărbători, iar magazinele cu produse noi au oferte variate, mulți caută și electrocasnice la mâna a doua. Interesul este mare, inclusiv în rândul tinerilor.
Totuși, specialiștii ne recomandă să luăm în calcul și consumul la energie ori termenul de garanție mai mic. Potrivit unui studiu la nivel global, piața produseleor electronice și electrocasnice second-hand se va dubla în următorii ani.
Pe Marius l-am găsit la vânătoare de oferte cu un buget de maximum 700 de lei. Într-un final s-a decis și a cumpărat o mașină de spălat la mâna a doua, pe care a plătit 670 de lei.
Marius Trif, client: „Sunt și mai ieftine și bune. Acum, zgârieturi poate să aibă dar important e să funcționeze bine. Credeți-mă, cunosc piața, caut mașină de spălat de 3 luni. Foarte scumpe și la salariile de acum nu ne permitem”.
Și Lorena caută o mașină de spălat până în o mie de lei.
Lorena Tătar, client: „Am doi copilași mici, deci spăl foarte des, să fie de mai multe kilograme, să aibă uscător inclus, deoarece nu avem spațiu suficient”.
Potivit unui raport recent făcut la nivel internațional, peste 60% dintre europeni caută, din nou, electronice sau electrocasnice deja folosite. Cererea este în creștere și în țara noastră.
Flavia Lăpușan, reprezentant depozit: „De exemplu în luna noiembrie, e luna cu black friday, unde de obicei la noi vânzările erau foarte proaste, toată lumea cumpăra nou. Acum, a fost exact opusul”.
Înainte de achiziție, cei care doresc să se asigure pot testa produsul, iar oamenii cumpără chiar dacă unele electrocasnice au zgârieturi sau alte urme de uzură.
Bărbat: „Mă interesează să funcționeze cât mai mult”.
Într-un magazin, de pildă, oamenii își pot aduce produsele electronice ori electrocasnice folosite iar acestea sunt vândute din nou la un preț mai mic.
Eduard Lăutaru, reprezentant magazin: „În general, până la 40% mai ieftine se găsesc. Avem destul de rar pretenții foarte mari legate de condiția estetică că până la urmă sunt produse preutilizate”.
Pe de altă parte, specialiștii ne recomandă să luăm în calcul și faptul că un produs vechi poate avea un consum mai mare.
Alexandru Mureșan, profesor universitar: „Performanțele claselor energeice se modifică o dată la câțiva ani. Respectiv, clasa energetică A de astăzi, acum 3 ani era clasa energetică C. Clasa energetică A de astăzi este mult mai performată decât clasă energetică A de acum 3 ani”.
Cele mai multe electrocasnice la mâna a doua au garanție cel mult un an, față de trei ani, cât au în general cele noi.
Pe de altă parte, însă, refolosirea electronicelor contribuie direct la reducerea emisiilor de carbon şi deşeurilor electronice, acestea fiind unele dintre cele mai rapide surse de poluare. Potrivit Global Market Insights, piaţa internațională a produseleor electronice și electrocasnice second-hand a ajuns la aproape 59 de miliarde de dolari în 2023. Ar putea atinge 83 de miliarde de dolari în următorii 8 ani.