Martirii Horea, Cloşca şi Crişan au fost comemorați la Alba Iulia. „O lecție de istorie extraordinară"
Sute de oameni au comemorat 239 de ani de la moartea celor considerați un simbol pentru Răscoala din Transilvania din 1784.
Este vorba despre Horea, Cloșcă și Crișan, care au încercat să îi elibereze pe țărani de constrângerile nobililor.
În timp ce răsunau tulnicele, oameni îmbrăcați în straie populare și cu făclii aprinse în mâini au pășit în Cetatea Albă Carolina.
În urmă cu 239 de ani, mii de iobagi, aduși din peste patru sute de sate, au fost obligați să asiste la chinurile la care au fost supuși Horea și Cloșcă, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia.
Tudor Roșu, istoric: „Răscoala a fost momentul său de culme să spunem așa, iar execuția a fost atâta de aspră, de dură, de barbară încât tot neamul nostru nu are cum să o uite vreodată”.
De pe margine, sute de oameni au luat parte la lecția de istorie.
Bărbat: „Nu se poate descrie în cuvinte, pentru că este un sentiment unic."
Bărbat: „Un eveniment deosebit pentru istoria poporului nostru care ne arată că avem o istorie demnă.”
Femeie: „O lecție de istorie extraordinară, plină de emoție."
Răscoala țăranilor din 1784 a avut ecouri și în străinătate. Moții din Apuseni au câştigat atunci mai multe drepturi, printre care cel la educație.
Ioana Ursu, muzeograf: „Au condus o răscoală țărănească în toamna lui 1784 izvorâtă din greutatea țăranilor din Transilvania și Munții Apuseni împovărați de greutăți.”
În 1937, în Alba Iulia a fost ridicat un obelisc în faţa porții a treia a Cetății, în memoria celor care au condus răscoala. Miercuri seară, monumentul a fost luminat în culorile drapelului României.