Marcajele rutiere de pe șosele. Ce trebuie să facă șoferii în cazul fiecărui tip de marcaj alb de pe șosea

drum
Shutterstock

Marcajele rutiere reprezintă o componentă esențială a infrastructurii drumurilor, contribuind la desfășurarea traficului în condiții de siguranță și fluiditate.

Acestea sunt reglementate prin standardul STAS 1848/7/1985 și, împreună cu indicatoarele rutiere, ghidează participanții la trafic în diverse situații.

Scopul marcajelor este de a organiza circulația, avertiza sau îndruma participanții la trafic. Acestea pot fi utilizate în mod independent sau în completarea altor mijloace de semnalizare rutieră.

Marcajele sunt aplicate pe suprafața părții carosabile a drumurilor modernizate, pe borduri, pe lucrări de artă, pe accesorii ale drumurilor, precum și pe alte elemente și construcții din zona drumurilor. Pentru a asigura vizibilitatea și în condiții de ploaie sau ceață, marcajele trebuie să fie reflectorizante sau însoțite de dispozitive reflectorizante, conform soferonline.ro.

Administratorul drumului public are obligația de a aplica marcaje cu linii continue sau discontinue, după caz, atât pentru separarea sensurilor și a benzilor de circulație, cât și pentru delimitarea părții carosabile. Marcajele nu trebuie să incomodeze în niciun fel desfășurarea circulației, iar suprafața acestora nu trebuie să fie lunecoasă.

Citește și
Marcaje rutiere prin șanț, pe o șosea din Vaslui. Pericol uriaș, dincolo de amuzament. „Noroc cu ploaia, că o spală”
Marcaje rutiere prin șanț, pe o șosea din Vaslui. Pericol uriaș, dincolo de amuzament. „Noroc cu ploaia, că o spală”
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Marcajele aplicate pe drumurile publice se clasifică în următoarele categorii:

Marcaje longitudinale

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie discontinuă simplă. Marcaj de delimitare a părții carosabile cu linie discontinuă. Acest tip de marcaj se utilizează pentru separarea sensurilor de circulație pe drumurile cu două benzi și circulație în ambele sensuri, precum și pentru separarea benzilor de circulație pe același sens pe drumurile cu cel puțin două benzi pe sens.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă simplă. Marcaj de delimitare a părții carosabile cu linie discontinuă. Linia continuă simplă se folosește pentru separarea sensurilor de circulație, a benzilor de același sens la apropierea de intersecții și în zone periculoase.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă dublă. Marcaj de delimitare a benzilor de circulație de același sens cu linie discontinuă. Marcaj de delimitare a părții carosabile cu linie discontinuă. Linia continuă dublă se utilizează pentru separarea sensurilor de circulație cu minimum două benzi pe fiecare sens, precum și la drumuri cu o bandă pe sens sau în alte situații stabilite de administratorul drumului respectiv, cu acordul poliției rutiere.

Marcaj de separare a sensurilor de circulație format dintr-o linie continuă, dublată cu una discontinuă. Marcaj de delimitare a părții carosabile cu linie continuă. În cazul acestui marcaj, conducătorul de vehicul trebuie să respecte semnificația liniei celei mai apropiate în sensul de mers.

Marcaj pentru benzi cu circulația reversibilă. Pe benzile reversibile, marcajul este format din linii discontinue duble și este însoțit de dispozitive luminoase speciale.

Marcaj pentru drumuri cu zonă verde de separare a sensurilor de circulație

Acest marcaj se aplică pe ambele părți ale zonei verzi, delimitând sensurile de circulație.

Marcaj la apropierea de o intersecție

Marcajul longitudinal format din linii continue simple sau duble semnalează apropierea de o intersecție și interzice schimbarea benzii de circulație.

Marcajul pe o bandă de decelerare

Banda de decelerare se folosește pentru executarea virajului la dreapta de pe un drum prioritar sau de pe o autostradă. La executarea virajului la dreapta, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora, pentru a nu stânjeni circulația celorlalte vehicule.

Marcajul pe o bandă de accelerare

Banda de accelerare se materializează pentru crearea posibilității pătrunderii pe artere intens circulate, prevăzute cu mai multe benzi de circulație, prin viraj la dreapta. Această bandă creează posibilitatea conducătorilor de vehicule să poată efectua schimbarea benzii de circulație, fără a stânjeni în deplasare vehiculele care circulă pe banda respectivă. Înainte de a intra pe banda prioritară, situată lângă acostament, conducătorii de vehicule trebuie să semnalizeze și să se asigure că intrarea se face fără pericol pentru vehiculele care circulă pe acea bandă, ținând cont de poziția și viteza de deplasare a acestora.

Marcajul benzii suplimentare pentru vehicule lente

Avertizarea conducătorilor de vehicule despre apropierea de o bandă destinată vehiculelor lente se realizează prin indicatorul cu aceeași semnificație, uneori fiind precedat de o tăbliță adițională care indică și distanța până la bandă. Banda suplimentară pentru vehicule lente se materializează prin marcaj longitudinal, în general în situația drumurilor în rampă, pentru fluidizarea circulației, atunci când pe sectorul de drum respectiv circulă și vehicule lente.

Marcajul benzii de stocaj pentru virajul la stânga

Banda de stocaj se materializează în zona de preselectie pentru executarea virajului la stânga, în scopul creării posibilității vehiculelor care virează la stânga să oprească și să acorde prioritate vehiculelor care circulă din sens opus.

Marcaje transversale

Marcaj de oprire

Înaintea acestui marcaj, reprezentat printr-o linie transversală continuă, se poate aplica pe partea carosabilă inscripția "STOP". Vehiculele trebuie să oprească fără a depăși linia.

Marcaj de cedarea trecerii

Înainte de o astfel de linie discontinuă, pe partea carosabilă poate fi aplicat un marcaj sub formă de triunghi, având o latură paralelă cu linia și vârful îndreptat spre vehiculul care se apropie, indicând necesitatea cedării trecerii.

Benzi rezonatoare

Pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale deschise traficului internațional (E), la extremitățile părții carosabile, se aplică marcaje rezonatoare (care produc zgomot la călcarea acestora cu roțile), avertizând conducătorii auto la ieșirea de pe partea carosabilă.

Marcaje de traversare pentru pietoni

Marcajul transversal constând din linii paralele cu axul drumului indică locul destinat traversării pietonilor. Aceste linii au o lățime mai mare decât orice alt marcaj.

Marcaj de traversare pentru bicicliști

Marcajul transversal format din linii discontinue paralele, aplicate perpendicular sau oblic față de axul drumului, indică locul destinat traversării părții carosabile de către bicicliști. Este însoțit de indicatorul "Atenție bicicliști".

Marcaje diverse

Marcaj de ghidare la traversarea unei intersecții

Acest marcaj oferă indicații vizuale pentru conducătorii auto care traversează o intersecție, ghidându-i în mod corespunzător către direcția dorită.

Marcaj pentru spații înguste

Atunci când drumul devine îngust, marcajele speciale sunt utilizate pentru a delimita clar spațiul disponibil pentru circulație, asigurând o trecere în siguranță.

Marcaj la îngustarea drumului cu o bandă de sens

În cazul în care drumul se îngustează, eliminând o bandă de circulație, marcajele speciale indică această schimbare, avertizând conducătorii auto să fie atenți.

Marcaj pe drum cu trei benzi pentru alocarea alternativă a două benzi

Pe drumurile cu trei benzi, marcajele permit alocarea alternativă a două benzi pentru un singur sens de circulație, în funcție de necesități.

Spații interzise circulației

Marcajul format din linii paralele, înconjurate sau nu de o linie de contur, delimiteaza spațiile interzise pentru circulație, indicând zonele în care vehiculele nu au voie să circule.

Interzicerea staționării

Marcajul format dintr-o linie în zigzag semnifică interzicerea staționării vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat. De asemenea, o linie continuă galbenă aplicată pe bordură sau pe banda de consolidare a acostamentului interzice staționarea pe acea parte a drumului.

Marcajul benzii rezervate pentru autovehiculele de transport persoane

Acest marcaj delimitează benzile dedicate exclusiv pentru circulația autovehiculelor de transport persoane, cum ar fi autobuze și troleibuze.

Stații pentru autovehicule de transport persoane

Linia în zigzag completată cu inscrisul "BUS" sau "TAXI" este utilizată pentru a semnaliza stațiile de autobuze, troleibuze și taximetre.

Locuri de parcare

Marcajele specifice indică locurile desemnate pentru parcarea vehiculelor, oferind informații clare și organizate pentru conducătorii auto.

Marcaje laterale

Marcajele rutiere nu se limitează doar la suprafața carosabilă, ci se extind și pe elemente adiacente drumului, furnizând informații suplimentare și avertizări importante pentru conducătorii auto. Acestea sunt:

Marcaje pe ziduri de sprijin și pe infrastructurile pasajelor inferioare

Pentru a oferi o ghidare vizuală suplimentară, marcajele pot fi aplicate pe zidurile de sprijin și pe elementele de infrastructură ale pasajelor inferioare, ajutând conducătorii auto să navigheze în siguranță prin aceste zone.

Marcaje la pasaje care nu au asigurat gabaritul de înălțime

În cazul pasajelor cu o înălțime limitată, marcajele speciale sunt utilizate pentru a avertiza conducătorii auto despre restricțiile de gabarit, prevenind astfel accidentele cauzate de vehicule prea înalte.

Marcaje la pasaje care nu au asigurat gabaritul de înălțime

Marcaje pe parapete

Parapetele de pe marginea drumului pot fi marcate pentru a oferi o delimitare vizuală suplimentară și pentru a atrage atenția asupra acestor elemente de siguranță.

Marcaje pe coronamentele podețelor

Podețele care traversează drumul pot fi marcate pe coronament pentru a ghida conducătorii auto și a oferi o vizibilitate îmbunătățită asupra acestor structuri.

Marcaje la refugii pe partea carosabilă

Marcaje pe borduri

Bordurile care delimitează carosabilul pot fi marcate pentru a oferi o ghidare vizuală suplimentară și pentru a evidenția limitele drumului.

Marcaje de interzicere a depășirii în unele curbe deosebit de periculoase

În cazul curbelor periculoase, marcajele speciale pot interzice depășirea.

Marcaj de reducere a vitezei înaintea unor curbe deosebit de periculoase

Săgeți de revenire pe banda aferentă sensului de mers

Aceste marcaje sub formă de săgeți oblice indică obligația conducătorilor auto de a reveni pe banda corespunzătoare sensului de mers.

Săgeți de schimbare a benzii de circulație

Marcajele sub formă de săgeți indică necesitatea schimbării benzii de circulație, ghidând conducătorii auto în mod corespunzător.

Marcaje inscripționate pe partea carosabilă

Inscripțiile, săgețile, liniile paralele sau oblice pot fi utilizate pe partea carosabilă pentru a repeta semnificația indicatoarelor rutiere sau pentru a oferi indicații suplimentare participanților la trafic.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
De ce nu avem încă pe stradă mașini autonome. Tehnologia există deja, dar are niște limitări
De ce nu avem încă pe stradă mașini autonome. Tehnologia există deja, dar are niște limitări

2023 se încheie imediat și tot nu avem mașini autonome pe stradă. Uneori nici marcaje nu avem, dar asta-i altă poveste.

Marcaje rutiere prin șanț, pe o șosea din Vaslui. Pericol uriaș, dincolo de amuzament. „Noroc cu ploaia, că o spală”
Marcaje rutiere prin șanț, pe o șosea din Vaslui. Pericol uriaș, dincolo de amuzament. „Noroc cu ploaia, că o spală”

Marcaje rutiere prin șanț au trasat drumarii pe o șosea din Vaslui. Utilajul care trebuia să traseze linia discontinuă pe marginea șoselei a deviat prin șant, pe parcursul a zeci de metri, iar pericolul de accident este cât se poate de real.

Ţigări de contrabandă de peste 1.400.000 de euro, descoperite de poliţişti într-o remorcă frigorifică, în Dolj
Ţigări de contrabandă de peste 1.400.000 de euro, descoperite de poliţişti într-o remorcă frigorifică, în Dolj

Poliţiştii de frontieră din Dolj au descoperit 8,4 milioane de ţigarete fără marcaje fiscale, în valoare de peste 1.400.000 de euro, într-o remorcă frigorifică, oprită pe partea carosabilă în localitatea Seaca de Câmp, informează Poliţia de Frontieră.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea rutieră. Cinci români mor zilnic în accidente
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea rutieră. Cinci români mor zilnic în accidente

Cu drumuri nesigure și marcaje proaste, România este pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea rutieră. Un accident din zece se produce din cauza trecerilor de pietoni nesemnalizate corespunzător.

Presa din Ucraina: Au fost observate noi marcaje pe echipamentele rușilor din Mariupol
Presa din Ucraina: Au fost observate noi marcaje pe echipamentele rușilor din Mariupol

În orașul ucrainean Mariupolul continuă mișcarea echipamentelor forțelor de ocupație ruse. Pe ele au fost observate noi marcaje, în special un triunghi roșu, în interiorul căruia sunt desenate un triunghi alb și un cerc, scrie Obozrevatel.

Recomandări
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului
Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului

„Moscova ar putea bombarda ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, în această ordine”, dacă Ucrainei i se va permite să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire
Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire

Un grav incident de securitate a avut loc, marți, chiar în Parlamentul României. Un bărbat a pătruns în zona publică a celei mai mari clădiri administrative civile din lume și a incendiat un magazin de suveniruri.

Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani
Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani

Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.