De ce nu avem încă pe stradă mașini autonome. Tehnologia există deja, dar are niște limitări
2023 se încheie imediat și tot nu avem mașini autonome pe stradă. Uneori nici marcaje nu avem, dar asta-i altă poveste.
Visăm la mașini care să se conducă singure de ceva timp - mai ales atunci când este aglomerat, în loc să ne enervăm pe DN1, nu mai bine ne uităm la Groapa sau Clanul pe Voyo?
Tehnologia există deja, dar are niște limitări - în special legislative. În Statele Unite ale Americii, locuitorii pot comanda deja, contra-cost, primele mașini de ridesharing fără șofer. Se va întâmpla și la noi?
Ni se promit de ceva timp mașini autonome... Și tot nu le avem. O dată pentru că sunt mai scumpe, dar nu aș da vina pe posibilitățile noastre de cumpărare.
Dezvoltarea mașinilor autonome înseamnă multe resurse plus piedici legislative. Companiile auto lucrează de zeci de ani și au cheltuit sute de miliarde de dolari până acum. Și-n ciuda investițiilor, tot nu sunt disponibile la scară largă. Se pare că omul chiar se pricepe la condus, dacă nu reușim să facem un computer la fel de bun.
Practic - deși mașinile autonome au deja zeci de milioane de kilometri parcurși acolo unde au voie să meargă și puține accidente în care sunt implicate, nu au experiența unui om
Omul are niște calități care sunt foarte greu pentru un computer să le copieze, chiar și cu ajutorul inteligenței.
1. Are intuiție - simte pericolul - mașina autonomă reacționează doar când apare un obstacol.
2. Omul se adaptează - Plouă? Ninge? E aglomerat? A apărut un șantier nou? Schimbări de marcaje?
3. Oamenii sunt ființe sociale. Facem semn altor șoferi, facem loc motocicliștilor
Practic, ce încearcă inginerii să facă e să învețe un calculator cum să vadă, să audă și să simtă - ca mai apoi să ne replice la volan. Și de multe ori, tot nu va fi pregătit ca noi. Sunt poate, mereu situații noi care pot apărea.
Dar, ce-i drept, astăzi - dacă locuiești în Germania, China sau Statele Unite ale Americii îți vei putea cumpăra mașină autonomă. Poate fi folosită doar în aceste țări.
Mașinile pe care le vedem acum pe străzi, că virează, sunt nivelul 2. Practic, e nevoie tot timpul ca șoferul să fie cu ochii pe drum. Tehnologiile de la Mercedes-Benz - Drive Pilot sau de la BMW, Personal Pilot L3 nu necesită atenția șoferului.
În San Francisco, două companii au folosit mașini autonome pentru RideSharing. Google, prin Waymo - o subsidiară a gigantului american și Cruise, companie General Motors.
Iar o mașină antrenată în Las Vegas, nu ar ști să conducă și prin Fălticeni, Jilava sau Sibiu. Alte marcaje, altfel de intersecții ba chiar și altă iluminare stradală pe timpul nopții. La noi sunt șanse să mari să dai peste o căruță,
Omul are calități pe care un computer nu le poate dobândi prea curând. Poate niciodată.
Computerul conduce întotdeauna bazat pe experiență anterioară. Nu are intuiție. Nu are adaptabilitate. Oamenii interacționează între ei, își fac semne. Sunt creativi.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: ilikeit, tehnologie, masini autonome,
Dată publicare:
18-11-2023 11:02