Lubenițelele din Dăbuleni, mai puține în acest sezon. De ce crește constant importul de pepene
Faimoasele lubenițe de Dăbuleni vor fi tot mai puţine. Fermierii din zonă au redus suprafețele cultivate în acest an. Spun că îi costă prea mult și că nu-și recuperează investiția.
Şi asta, în mare parte, pentru că piața este sufocată de pepeni aduşi din Grecia sau Turcia. Ai noştri vor pleca de la Dăbuleni cu 3 lei kilogramul, însă pe piață vor ajunge şi la 10.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pepenii zemoși și dulci de Dăbuleni vor ajunge pe piață cu o întârziere de două săptămâni, în acest an. Iarna blândă și primăvara răcoroasă au dat peste cap faimoasele lubenițe, care deocamdată sunt mici și acre.
Cândva culturi bănoase, plantațiile cu pepeni le aduc femierilor mai multă bătaie de cap. Producătorii spun că nu câștigă mai nimic peste ce investesc. Potrivit Direcției Agricole Dolj, de anul trecut și până acum, din Dăbuleni au dispărut 300 de hectare cultivate cu pepeni, adică mai bine de o treime din întreaga suprafață.
Florică Oprișan, fermier: „Anul trecut am ieșit minus 20 de mii de lei…ne-a luat o dată bruma, apoi a venit grindina, a luat 30 la sută. Și iar muncă și nu am apucat să ne acoperim investiţia.”
Unii fermieri s-au orientat spre culturi în care investesc mai puțin, cum ar fi porumb zaharat sau cartof. Într-un hectar de pepeni investesc aproximativ 15.000 de lei.
„Soiul ăsta este la fel de dulce ca pepenele nostru de Dăbuleni” explică un fermier calitățile porumbului cultivat.
Sorin Bunciu, fermier: „Porumbul și la 1 leu jumate dat la en-gros e bine pentru noi…investiţia mai mică faţă de pepenele verde, fata de lubenița, undeva la 40 la sută, la jumate, sincer”.
Pepenele de Dăbuleni a pierdut teren în fața celor aduşi din străinătate. În 2020 de pildă, valoarea importului a fost cea mai mare din ultimii zece ani.
Vânzătoare: „Din Grecia vine cea mai multă lubenița și cea mai dulce. Este coaptă, nu am avut niciuna crudă până acum”.
Viorel Mușat, fermier: „Eu îi fac ecologici, nu îi stropesc cu pesticide, pe când aia, vorbesc, că nu am fost acolo, nu au gust ca ai noștri, se culeg mai cruzi ca să ţină până la noi.”
„Eu nu cumpăr lubeniță până nu iese asta de la noi, când au venit copiii mei în țara au luat din mall, mie nu mi-a plăcut” mărturisește o cumpărătoare.
Anul trecut, în tot județul Dolj s-au cultivat peste 3.800 de hectare de pepeni.