Locuitorii de lângă marile orașe își cultivă singuri legumele în solarii, pentru consum propriu. Așa evită prețurile mari
Deși le foloseau în special cei cu afaceri în agricultură, solariile sunt tot mai populare și printre cei care şi-au luat case în vecinătatea marilor oraşe.
Oamenii vor să-și producă singuri legumele, ca să nu mai depindă de piețe și magazine, unde prețurile sunt din ce în ce mai mari.
Soții Constantin, din județul Giurgiu, și-au înălțat în spatele casei, pe un petic de pământ, un solar unde cultivă toate legumele de care au nevoie pentru un an de zile. Așa au mai mult control asupra plantelor și nu mai fac drumuri la piață după orice frunză.
Paraschiva Constantin, localnică: „Le-am pus afară și a ieșit o frumusețe, și a venit o ploaie cu acid și toate s-au ars. Și cum sunt acum multe boli, și în atmosferă și în pământ, nu se fac.”
Reporter: Și cu solar cum e?
Paraschiva Constantin: „E mai bine, e mai protejat.”
Ca să nu mai depindă de alţii, și vecina de alături își cultivă singură legumele.
„Eu de loc sunt din Suceava, și eu n-am știut ce e ăla solar. Dar dacă am venit cu soţul aici, ne ocupăm. Pentru noi, punem roșii, vinete, ardei gras, un pic iute, din toate câte puțin”, spune ea.
În satele din jurul Bucureștiului, de exemplu, aproape în fiecare curte există un solar.
Cât costă un solar
Pentru o familie cu patru membri, de exemplu, este suficient un solar mic, de 40-50 de metri, unde pot fi cultivate legume și fructe care să asigure consumul pe tot anul. Prețurile pentru un astfel de solar pleacă de la două mii de lei.
Cum este cerere, firmele de profil s-au adaptat și vând acum inclusiv solarii de dimensiuni mici.
Ion Constantin, localnic: „Varianta cea mai bună e cu cadru metalic. Cadrul metalic e cel mai bun. Lemnul putrezește, trebuie schimbat mereu. Ăsta rezistă așa. Folia stă doi ani, dar a apărut folie acum care ține și 5 ani de zile.”
Călin Mocan, producător de solarii: „Țeava să fie mai grosuță, folia să fie tratată UV pentru ca plantele din interior să poată supraviețui. Și putem începe. Toamna târziu, putem începe să punem ceapă verde, salată, ridichi. Putem să punem în solar spanac. Apoi începem primăvara cu roșii, ardei, putem să punem vinete în interior. Chiar câteva cuiburi de pepeni.”
Costel Vânătoru, directorul Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău: „De la an la an, cererea de la gospodării pentru răsaduri se dublează. Oamenii vor să își cultive singuri legumele pentru consum, și cererea e mare.”
Cei care au solar pot avea și trei cicluri de producție.