Paradă de planete pe cerul României. Ce corpuri cerești vom putea vedea cu ochiul liber în ultima săptămână din an
Sistemul solar dă un „mare tur” în aceste zile, când toate planetele vor fi vizibile aproape în același timp. Punctul culminant al apariției acestora va fi însă joi, 29 decembrie.
La București, Soarele apune pe la ora 16:43, un pic mai devreme înspre estul țării și cu câteva minute mai târziu în vest, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Noaptea încă se mărește ca durată, iar în această săptămână începe de la ora 18:28 și durează 15 ore și 8 de minute (la București).
Pe cer, seara, se văd bine trei planete, Saturn, Jupiter și Marte. Imediat după apusul Soarelui începe să se vadă planetele Mercur și Venus.
Luna va trece prin faza de Primul Pătrar pe 30 decembrie, la ora 3:21.
Atunci când se produce această fază, Luna răsare la mijlocul zilei și se află cel mai sus pe cer (înspre sud) în momentul apusului Soarelui.
În serile de 28, 29 și 30 decembrie, Luna se află pe cer în preajma planetei Jupiter.
Vestea bună este că începe să se vadă Venus. Vestea proastă este că Saturn se vede din ce în ce mai greu. În rest, se văd foarte bine Jupiter și Marte.
Cine poate vedea Soarele la apus poate vedea și planeta Venus. Pe la ora 17 priviți foarte aproape de orizont, spre locul în care a apus Soarele. În acea direcție ar trebui să vedeți o stea mai strălucitoare, care de abia se vede în lumina rămasă de la apus. Aceasta ar trebui să fie planeta Venus.
Dacă nu o vedeți în această perioadă să știi că în zilele și săptămânile care urmează, Venus se va ridica pe cer și va deveni vizibilă mult mai ușor.
Saturn este vizibil până în ora 20. De când se face noapte se află deja trecut de sud, pe cale să apună.
Priviți înspre sud-vest, nu foarte sus față de orizont, și veți vedea o stea strălucitoare care nu pâlpâie. Saturn nu este extrem de strălucitor, dar este cel mai strălucitor astru din zona în care se află.
Cele două stele aflate în dreapta lui fac parte din constelația Capricornus.
Și mai bine poziționat pe cer este Jupiter.
Imediat cum se face noapte, pe la ora 18, Jupiter este sus pe cer, înspre sud. Se vede ca o stea strălucitoare, de culoare gălbuie. Între 28 și 30 decembrie Luna se va afla pe cer în preajma planetei.
Priviți Luna în acele seri și veți vedea în preajma ei o stea foarte strălucitoare. Aceasta este Jupiter.
Marte se vede foarte bine, aproape toată noaptea.
Este sus pe cer când începe seara, se ridică sus și se află cel mai sus pe cer pe la ora 23.
Se vede ca o stea la fel de strălucitoare ca Jupiter, dar de culoare portocalie. De curiozitate le puteți compara, privind rapid când la una, când la alta.
Marte se află într-o zonă frumoasă de cer, în constelația Taurus. La dreapta planetei se văd câteva stele apropiate una de alta, roiul stelar Pleiadele (Cloșca cu Pui).
Sub Marte se vede steaua Aldebaran, cea mai strălucitoare din constelație, însoțită de un grup de stele mai puțin strălucitoare, în formă de V. Acesta este roiul de stele Hyade.
Sursa: Fox News
Etichete: romania, planete, Marte, jupiter, venus, cer, mercur, saturn,
Dată publicare:
29-12-2022 10:13