Jumătate de tonă de plase abandonate, colectate de pe litoralul Mării Negre. Erau un pericol pentru toate vietățile marine
Aproape o jumătate de tonă de plase de pescuit au fost scoase în această lună din Marea Neagră, de mai mulți tineri de la o asociație nonprofit.
Ei au găsit sute de kilometri de plase abandonate, de la Capu Midia și până la Vama Veche. Grav este că ele reprezintă o amenințare pentru vietățile din mare, timp de câțiva ani după.
Sute de kilometri de plase de pescuit sunt abandonate în Marea Neagră, iar cea mai afectată zonă este cea cuprinsă între Capu Midia și Tuzla. Trei nave au ieșit zilele acestea în larg, alături de biologi, ca să facă curăţenie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
După ce au studiat vietăţile marine fixate pe uneltele de pescuit, specialiștii au ajuns la concluzia că cele mai multe dintre plase zac în apă de ani de zile.
Pescar: „Erau zeci de kilometri, acolo era problema, nu le scotea nimeni, doar le controlau și plecau.”
Reporter: De ce nu le scoteau?
Pescar: „Că nu are rost.”
Adrian Bâlbă, medic veterinar: „Aceste plase pot prinde delfinii și rămân acolo, rămân înecați. Luni și ani de zile, ele lucrează în continuare omorând delfini.”
Dacă sunt folosite cu responsabilitate, aceste plase nu reprezintă un pericol, spun specialiștii. Însă în caz contrar, plasele pescărești care ajung în mare pot prinde, încurca, sufoca sau chiar ucide animalele marine. Mai grav este că toate aceste unelte fantomă pot prinde specii comerciale, dar și specii protejate luni, ani sau chiar decenii de la momentul la care au fost aruncate la voia întâmplării în mare.
Plasele sunt din plastic și poluează grav mediul
Până acum, tinerii biologi de la organizația „Mare Nostrum” au reușit să scoată din Marea Neagră aproape o jumătate de tonă de plase pescărești.
Angelica Paiu, biolog: „Acestea sunt făcute din plastic, pentru că este ieftin, uşor de manevrat, iar acestea în momentul în care sunt pierdute pot rămâne în ape câteva sute de ani”
Reporter: Care este cea mai afectată specie?
Costin Timofte, biolog: „Desigur, mamiferele marine, și aici enumerăm delfinii, focile, balenele, avem și speciile de pești, de rechini, toate cele șapte specii de țestoase marine sunt afectate.”
În plus, biologii au scos din apă și 300 de kilograme de plastic, cum ar fi celofan sau pungi.