Iarna caldă a adus mai repede ca de obicei scrumbia în plasele pescarilor. Cherhanalele sunt pline de turiști

×
Codul embed a fost copiat

Apele mai calde decât de obicei ale Mării Negre le aduc pescarilor în plase pește din belșug și mai ales scrumbia, atât de cerută de clienții cherhanalelor în această perioadă.  

Toată lumea are de câștigat. Vremea caldă aduce turiști la malul mării în fiecare weekend, pe tot parcursul iernii.

La răsărit, pescarii de la Corbu au ieșit în larg să verifice plasele montate la doi km de țărm. Apele sunt mai calde decât de obicei în această perioadă, așa că pescarii au sperat să prindă cât mai multă scrumbie.

Pescar: ”Uite, băi, că avem noroc... Scrumbiuța de Marea Neagră sfârâie pe grătar... Ooo, și este și vie".

Pescar: ”Ia, uite, altaaaa ... Ooo, asta este mai grasă, Dane, tot vie este, vine de la sud. Ooo, alta, hai că este binișor".

Citește și
Stavrid
Peștele care poate fi pescuit în România doar două luni pe an. Cum se gătește

Alexandru Sutac, pescar: ”Vremea a început să se schimbe foarte mult în ultimii ani și a început să vină din ce în ce mai devreme, noi, chiar așa, începutul lui decembrie, începem să prindem scrumbie".

Din barcă, peștele ajunge în scurt timp în bucătăriile cherhanalelor de pe litoral, care, tot datorită vremii calde, se bucură de turiști și iarna.

Matei Datcu, administrator de restaurant: ”Vă spun că scrumbia este precum și turiștii, cum apare puțin soarele, apare și ea apar și turiștii, deci e ok. Au fost în decembrie niște zile mai frumoase și atunci au apărut cantități puțin mai mari".

O porție de scrumbie pe plită cu mămăliguță și mujdei costă 40-45 de lei 

Într-un restaurant, la orele prânzului, toate mesele erau ocupate, iar bucătarii abia făceau față comenzilor. În top este scrumbia pe plită cu mămăliguță și mujdei: 40-45 de lei porția.

Reporter: Cum se prepară cea mai bună scrumbie?
Andreea Spiridon, bucătar: Pe plită, pe plită și bine crestată, aici avem o saramură de scrumbie și alte două scrumbii cu mămăliguță.
Reporter: Cu ce se servește la masă?
Andreea Spiridon, bucătar: Cu un vin, un vin dulce, demidulce".

Alexandru Munteanu, manager cherhana: "Clienții sunt cei din exteriorul localității, deci nu doar din Constanța. În perioada asta ne ajută și marea, căci avem pește proaspăt".

Client: Clar, scrumbie de data asta.
Reporter: Cum o doriți să fie preparată?
Client: Nu am habar, în mod tradițional dacă se poate, vrem să mâncăm ceva autentic".

Scrumbia este un pește care, odată cu încălzirea apei, începe migrația de-a lungul plajelor până la gurile Dunării de unde își continuă călătoria pe fluviu în căutarea locurilor de reproducere.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
NEWS ALERT Adrian Mutu a semnat! Ce echipă din Superligă va antrena
Citește și...
Pescarii români promit că vom mânca mai multe pește din Marea Neagră. De ce nu vom mai importa
Pescarii români promit că vom mânca mai multe pește din Marea Neagră. De ce nu vom mai importa

Vom mânca mai mult pește din Marea Neagră. Este promisiunea proprietarilor de cherhanale de pe litoral, sătui să cumpere materie primă din Bulgăria şi Grecia.

Peștele care poate fi pescuit în România doar două luni pe an. Cum se gătește
Peștele care poate fi pescuit în România doar două luni pe an. Cum se gătește

Dacă ajungeți pe litoral în această perioadă, gustați și stavridul proaspăt prins din mare. Sunt doar două luni pe an când acest pește poate fi capturat în plasele montate în adânc, iar ocazia nu ar trebui ratată.

Prețul mediu al unei mese la o cherhana din Capitală. ”Aducem pește din Vietnam”
Prețul mediu al unei mese la o cherhana din Capitală. ”Aducem pește din Vietnam”

Unele îşi aşteaptă clienţii cu hamsie prăjită, la 5 lei suta de grame, altele, cu ton uriaş, la 2000 de euro suta de kilograme. Departe de mare, dar extrem de profitabile, peste 30 de restaurante care se denumesc "cherhana" sunt deschise în Capitală.

Recomandări
Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”
Guvernul a adoptat ordonanța „trenuleț”, cu o nouă modificare. Ministrul Finanțelor: Nu este austeritate, ci „solidaritate”

Guvernul a adoptat luni ordonanța „trenuleț” privind unele măsuri fiscal-bugetare. Printre principalele măsuri se numără înghețarea pensiilor și a salariilor și anularea beneficiilor din industria IT.

Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova
Rusia respinge planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina. Ce nemulțumiri au apărut la Moscova

Moscova a transmis că respinge planul de pace pentru Ucraina întocmit de echipa lui Donald Trump.

Pensiile și salariile la stat, înghețate. Facilități eliminate, reduceri de personal: ”Câți angajați vor pleca? Nu se știe”
Pensiile și salariile la stat, înghețate. Facilități eliminate, reduceri de personal: ”Câți angajați vor pleca? Nu se știe”

Guvernul a decis în ultima ședință de guvern pe anul acesta să înghețe salariile la stat și pensiile începând cu 2025, dar și să elimine facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură și construcții.