Investiții pentru extinderea SMURD în R. Moldova. Peste 100 de vieți au fost salvate peste Prut în ultimii ani
Peste 100 de vieți au fost salvate peste Prut, în ultimii 7 ani, de echipajele SMURD din Iași.
Medicii au adus din Republica Moldova pacienți care aveau o singură șansă: internarea de urgență într-un spital din România.
Până anul viitor, vor fi construite noi platforme de aterizare pentru elicopterele SMURD, pe ambele maluri ale Prutului. Dar și un poligon de pregătire pentru cei care intervin în situațiile de urgență.
Alegeri 2024
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
08:24
Ciucă: Am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Votul util merge către acel candidat care are onesitatea
08:18
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, tur 1. Secțiile de votare s-au deschis la 7:00. Prezența pe județe
10 milioane de euro vor fi investite, până la finele anului 2022, în extinderea proiectului care unește serviciile medicale de urgență din Iași, Chișinău și Bălți. Peste 60% vin de la Uniunea Europeană. Un poligon de pregătire pentru intervențiile de urgență este deja în lucru, la Iași.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: ”Va fi o bază modernă de învățământ, modernă, de pregătire, de exerciții, toate făcute în scopul îmbunătățirii intervențiilor de urgență”.
În plus, vor fi amenajate șapte noi platfome de aterizare pentru elicopterele medicale, dintre care 4 în Republica Moldova. Tot la vecinii de peste Prut vor fi construite două unități de primiri urgențe.
Raed Arafat, șef DSU: ”Să întărească colaborarea transfrontalieră, mai ales că acum, așa cum am văzut în pandemie, dacă sunt inundații, dacă este un cutremur major, când granița clar nu există pentru astfel de urgențe”.
4 membri ai unui echipaj SMURD au murit în 2016, într-o misiune în R. Moldova
În anul 2015, un elicopter SMURD din Iași făcea primul zbor medical spre Republica Moldova. De atunci, 116 vieți au fost salvate.
Alexandru Oprea, secretar de stat MAI din Rep. Moldova: ”În mare parte au fost transporturi asistare medicală, cu echipaje de specialitate, atunci când nu se poate face transport terestru. Această capacitate, în Republica Moldova, nu a existat până la începutul proiectului SMURD”.
În plus, vor fi cumpărate 14 autospeciale de intervenție, care vor fi împărțite de cele două țări.
Dan-Paul Iamandi, șef IGSU: ”Prin aceste proiecte ne apropiem, mai mult, unii de alții, învățam unii de la alții și, până la urmă, totul este pentru un scop comun – să slujim cetățeanul”.
Misiunile nu sunt lipsite de riscuri. În 2016, un elicopter SMURD s-a prăbușit în raionul Cantemir din Republica Moldova. Toți cei 4 membri ai echipajului - care plecaseră după un pacient în stop cardio-respirator - și-au pierdut viața. În țara vecină a fost decretată o zi de doliu național, în semn de respect.