Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi

icoana maica domnului cu pruncul
iStock

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, este marcată în fiecare an pe 21 noiembrie. Iată care sunt tradițiile din această zi, dar și ce rugăciune trebuie să rostești pentru a avea parte numai de bine.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului – semnificație

Sărbătoarea cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia este dedicată părinților Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana. Aceștia, fiind lipsiți de copii, dar având credință în Dumnezeu, L-au rugat să le ofere binecuvântarea de a deveni părinți și au promis că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închina Lui. Un înger le-a vestit că vor avea o fiică pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat promisiunea făcută lui Dumnezeu și, la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu.

Aici, ea a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a condus-o în cea mai sfântă încăpere din acel loc, Sfânta Sfintelor, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Ea a fost adusă în acest loc sfânt pentru că ea însăși avea să devină “Sfânta Sfintelor” a lui Dumnezeu, locuința Cuvântului lui Dumnezeu. Cel Veșnic, adică fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, avea să se formeze în pântecele ei.

Deși există persoane care susțin că acest lucru era imposibil, Biserica, în cântările sale, afirmă:

Citește și
mihail si gavriil
Sfinții Mihail și Gavriil 2023. De ce e bine să aprinzi o lumânare astăzi. Tradiții și superstiții
Ce arată o investigație despre „vulnerabilitatea premierului Ciolacu”

“Ceea ce s-a hrănit în Sfânta Sfintelor, cea îmbrăcată cu credință și înțelepciune și cu feciorie neîntinată, mai marele Gavriil i-a adus închinăciune din ceruri”.

Nu este suficient să știm că Fecioara Maria a fost dusă la Templu și a rămas până la vârsta de 15 ani. Important este să pătrundem în înțelesul profund al acestui eveniment istoric și să descoperim că prezența ei în Sfânta Sfintelor este roditoare: face ca Fiul lui Dumnezeu să Se nască din ea.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, păstrate în lumină și căldură, încep să înmugurească și să înflorească și sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Nu trebuie să uităm că în colindele românești se cântă, în mijlocul iernii, despre florile dalbe, flori de măr, sau despre mărul, mărgăritar.

Dacă am fi atenți la colinde, nu am putea să nu ne întrebăm ce măr ar putea înflori în decembrie? Și de ce măr? Pentru că strămoșii noștri știau de la bătrânii lor că acea nuielușă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă acea nuielușă înflorea până la Nașterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dăruit crenguța, florile dalbe, potrivit Crestinortodox.ro.

Pentru ca bucuria sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică să nu fie umbrită de post, Biserica a hotărât că pe 21 noiembrie să se dezlege la pește.

Tradiții și obiceiuri

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare importantă în timpul Postului Crăciunului, iar în această zi este permis consumul de pește.

În ajunul sărbătorii, se spune că descântătoarele fac “privegherea apei”. Femeile pun apă într-un vas și o lasă peste noapte. Se crede că apa va avea puteri vindecătoare.

În ziua sărbătorii, creștinii merg la Biserică pentru Sfânta Liturghie, aducând cu ei preparate de post și pește. Acestea sunt sfințite și apoi oferite ca pomană pentru sufletele celor adormiți. În unele regiuni, se practică obiceiul de a împărți plăcinte cu dovleac și lumânări în memoria celor care au murit fără a li se aprinde lumânarea.

Un alt obicei este ca copiii să pună crengi de măr în vase cu apă în această zi. Aceste crengi, păstrate în apă și căldură, vor înflori și vor putea fi folosite ca sorcove în Noaptea de Anul Nou.

Rugăciunea din această zi

Rostește această rugăciune pentru a avea parte numai de bine:

”O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Când începe postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri: ce nu e bine să faci de Lăsata Secului și în post
Când începe postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri: ce nu e bine să faci de Lăsata Secului și în post

Mai sunt doar două luni până la Crăciun, iar românii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus prin post și rugăciune.  

Sfinții Mihail și Gavriil 2023. De ce e bine să aprinzi o lumânare astăzi. Tradiții și superstiții
Sfinții Mihail și Gavriil 2023. De ce e bine să aprinzi o lumânare astăzi. Tradiții și superstiții

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil 2023. Creștinii îi sărbătoresc pe 8 noiembrie pe sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. De aceşti sfinţi sunt legate numeroase tradiţii şi obiceiuri.  

Halloween 2023. Ce tradiții și obiceiuri există în seara de Halloween. De ce se fac cadouri dulciuri
Halloween 2023. Ce tradiții și obiceiuri există în seara de Halloween. De ce se fac cadouri dulciuri

Halloween este o sărbătoare cu origini celtice, care a fost adoptată de multe popoare din lumea occidentală și s-a răspândit în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata
Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata"

Patriarhul Daniel s-a rugat sambata, la Manastirea Intrarea in Biserica a Maicii Domnului din Radauti, pentru tinerii din clubul Colectiv din Bucuresti care "au trecut la Domnul intr-o forma neasteptata, surprinzatoare si violenta".

Crestinii ortodocsi sarbatoresc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Crestinii ortodocsi sarbatoresc Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Aceasta este prima sarbatoare din Postul Craciunului. Sute de oameni s-au strans vineri dimineata la biserica Mihai Viteazu din Sibiu,pentru a se inchina la moastele Sfantului Ioan Iacob Romanul, aduse tocmai de la Ierusalim.

Recomandări
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO

Au apărut primele imagini cu românii care au rămas captivi pe aeroportul din Munchen mai bine de jumătate de zi.    

Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza
Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza

Liderul unui puternic stat NATO a cerut din nou Curții Penale Internaționale (CPI) să tragă la răspundere Israelul pentru presupusul genocid din Fâșia Gaza.

SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris
SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris

SUA nu vor permite „în niciun caz” strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, a declarat sâmbătă vicepreședinta Kamala Harris, acesta fiind un mesaj către trupele israeliene care luptă împotriva Hamas.