Interzis la zoo pentru o femeie, din cauza relației nesănătoase pe care o are cu un cimpanzeu
Întâmplare neobișnuită în orașul belgian Anvers. O localnică nu mai are voie să între în grădina zoologică din localitate, din cauza relației nesănătoase pe care o are cu un cimpanzeu.
Îngrijitorii au fost de părere că femeia are o influență nepotrivită asupra primatei pe care o vizită săptămânal, așa că i-au sistat întâlnirile.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Doamna s-a declarat nemulțumită pentru că, așa cum le-a spus jurnaliștilor, avea o legătură emoțională cu cimpanzeul.
Timp de patru ani, Adie Timmermans a mers săptămânal în vizită la cimpanzeul Chița, un mascul de 38 de ani, găzduit la grădina zoologică din Anvers. Cei doi comunicau foarte bine, deși erau despărtiti de un perete de sticlă. Dar acest lucru nu mai este acum permis.
„Chiar dacă sunt departe, mă vede și începe să își miște brațele, în semn că m-a văzut. Stă drept și își mișcă brațele. Ne trimiteam pupici, chiar s-a creat o legătură strânsă între noi, dar îngrijitorii nu văd asta. Mi-au dat deja patru avertismente”, a spus Adie Timmermans.
Îngrijitorii au considerat că relația strânsă a femeii cu cimpanzeul este una nesănătoasă pentru animal. Din cauza contactului uman, Chița și-a pierdut respectul în cadrul grupului de primate și este adesea victima conflictelor, spun specialiștii.
„Chița a mai fost folosit drept animal de companie. Locuiește cu noi de aproape 30 de ani, dar vedem că îi place totuși să ia contact cu oamenii. Dacă aceștia sunt vizitatori care vin zilnic și își petrec mai mult timp decât e cazul cu el, atunci Chița nu mai petrece suficient timp cu specia să, lucru care este foarte important pentru aceste specii care conviețuiesc în grup”, a declarat Sarah Lafaut, îngrijitoarea grădinii zoologice.
Femeia crede că interdicția impusă de angajațîi de la zoo este nejustificată.
„I-am întrebat de ce eu și nu ceilalți vizitatori. Sunt zeci de oameni care fac același lucru, îi fotografiază și stau acolo foarte, foarte mult timp. Eu nu stau nici măcar 10 minute și tot nu îmi e permis”, a mai spus Adie Timmermans.
„Știm că îl iubește foarte mult pe Chița dar, dacă îl iubește cu adevărat, este mai bine să păstreze distanța și asta nu îi convine”, a spus în continuare îngrijitoarea grădinii zoo.
Un studiu realizat în 2014 a arătat că cimpanzeii care au fost separați de mame la naștere și crescuți apoi de oameni au început să dezvolte câțiva ulterior „deficiențe sociale”.