Inovație ecologică în Galați: apă curată extrasă din gunoaie. Cum funcționează metoda
La o stație modernă de epurare, recent inaugurată în județul Galați, se obține apă curată din gunoaie. Levigatul scurs din deșeuri este filtrat printr-o tehnologie de osmoză inversă, iar apa astfel obținută e colectată într-un bazin.
Poate fi folosită pentru spălarea mașinilor de gunoi, pentru stingerea incendiilor sau chiar pentru irigații.
Stația de sortare a deșeurilor și depozitul care se întinde pe mai bine de opt hectare au fost realizate cu bani europeni - peste o sută de milioane de euro. Ar trebui să rezolve problema deșeurilor în județul Galați pentru cel puțin 30 de ani.
Însă o tehnologie modernă promite ceva greu de imaginat până acum - extragere apei din deșeurile menajere.
Costel Fotea, președintelr CJ Galați: „Sunt straturi de balast, de pietriș, care vor permite ca apa scursă din deșeul menajer să ajungă în acea conductă colectoare. Va ajunge aici, în acest depozit de levigat."
Mihai Epure, director companie de stații de epurare: „La final vor ieși două tipuri de substanțe: concentratul, care se va acumula într-unul din bazine, și permeatul, practic substanța filtrată deja, care vă intra în circuitul de colectare a apelor și vă ajunge în bazinul de ape tehnologice”.
Acesta este stația de epurare unde ajunge apa rezultată din gunoiul menajer. Trece apoi prin toate aceste filtre și rezultă o apă aproape potabilă, care poate fi folosită cu succes în irigații sau pentru stingerea incendiilor.
Depozitul va fi gestionat de o companie prezentă în mai multe orașe din România, dar și în alte 7 țări învecinate.
Florian Pop, dir. general al companiei de gestionare a deșeurilor: „Cu experiența pe care o avem în atâtea țări suntem siguri că o să aducem și o să ridicăm standardul de calitate al managementului, atât pentru județul Galați, cât și pentru România, la un alt nivel”.
România pierde anual zeci de milioane de euro fiindcă nu recilează deșeurile. Unul dintre principalele obiective ale sistemului integrat de la Galați este că, în termen de 7 ani, să refolosească 60% din tot ce se aruncă la gunoi.