Iarna blândă a grăbit prima recoltă de roșii. Frații care ies primii de piață cu cele autohtone
Soarele și temperaturile de primăvară au grăbit prima recoltă de roşii, crescute în sere încălzite. Practic, cu o lună înainte de termen, producătorii anunţă că au furnizat deja legume proaspete în aproape toate hipermarketurile din România, dar şi în pieţe.
Preţurile sunt însă mai mari, prin comparaţie cu marfa din alte ţări.
În localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Constanța, doi fraţi au pus pe picioare o afacere preluată din mers de la părinţi. Pe o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi au ridicat una dintre cele mai moderne sere de roşii din ţară, iar de câţiva ani au ambiţia să iasă primii pe piaţă cu roşii autohtone. Acolo se produc tomate din mai multe soiuri, însă reginele sunt frumoasele roşii cherry, cu gust duce şi aromat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prima recoltă ar fi trebuit culeasă la începutul lunii aprilie, dar fermierii recunosc că iarna blândă şi soarele le-au dat o mână de ajutor. Joi au livrat deja primele tone de roşii coapte.
Andrei Iantoc, fermier: "Suntem primii care ieşim pe piaţa în ultimii patru cinci ani, în special în Constanța, după care începem să livrăm şi în Bucureşti. În principal, livrăm 90 la sută în supermarket, preţul cu care noi livrăm în perioada aceasta este de 9 lei la roşiile mari, iar la roşiile cherry la 18 lei şi mai facem şi caserole de 250 de grame sau 500 de grame."
Cei doi fermieri ştiu că, deocamdată, nu pot concura cu roşiile din Spania, Grecia sau Egipt dar, spun ei, tomatele lor au alt gust şi nu sunt ajutate să se dezvolte cu substanţe chimice.
Iarna blândă i-a ajutat şi pe cei care au plantat salată, spanac, ceapă şi ridichi. Iar preţurile sunt la fel ca cele din sezonul trecut.
La rândul lor, fermierii susţin că s-au reorientat spre seminţele româneşti.
Meteorologii anunţă că în următoarea perioadă temperaturile vor continua să crească, ceea ce înseamnă că vom avea şi alte verdeţuri şi legume timpurii.