Grivița 53, primul teatru independent care va fi construit cărămidă cu cărămidă, de oameni. Cum puteți ajuta
Cumpăraţi un mărţişor, şi puneţi altfel, o cărămidă, la construcţia unui teatru! Este îndemnul ''Asociației Griviţa 53'', din care fac parte mai mulţi artişti, care au demarat un proiect ambiţios: să ridice în Bucureşti, de la zero, un teatru independent.
Dacă vor reuşi, ar fi primul, în ultimii 75 de ani.
Regizoarea şi scriitoarea Chris Simion-Mercurian este iniţiatoarea proiectului Griviţa 53. Ştie bine cât de grea este viaţa artiştilor independenţi şi mereu a visat la un loc pentru ei. Visul a început să capete contur în urmă cu patru ani, după ce bunica i-a lăsat moştenire o casă.
Chris Simion-Mercurian: „Am avut opţiunea de a lăsa ceva în urmă, versus o bucurie personală temporară, care sigur că e importantă, dar nu o să-ţi umple sufletul ca Griviţa în momentul în care va fi ridicat."
Aşadar, a vândut casa bunicii, iar cu banii obţinuţi a cumpărat un teren pe Calea Griviței din Bucureşti. Este începutul unei poveşti la care regizoarea îi invită pe toţi cei care iubesc teatrul să participe. Peste 30 de nume sonore din teatrul românesc s-au alăturat deja campaniei.
Marian Râlea -actor: „1,2,3,4,5, Cinci cărămizi mici fac o cărămidă mare. Iată magia, Griviţa 53. Cărămida mică, face teatrul mare."
Marius Manole: „Facem un teatru! Griviţa 53. Cumpăraţi o carămiduță mărţişor, care ajunge la cineva drag, dar care ajută să se nască ceva în Bucureşti. Un teatru de care avem nevoie, un teatru al nostru.”
Oana Pelea: „Vă aşteptăm la Muzeul Țăranului Român începând de azi chiar, suntem acolo să vindem mărțişoare. Facem cu rândul. Sunt mărțişoare cu semnătură sau cărămizi cu semnătură. Uitaţi cum arată. Şi sunt foarte bucuroasă, onorată să particip la acest proiect. E foarte mare nevoie de vis şi teatrul oferă vis şi cultură"
Chris Simion-Mercurian: „Aici e macheta pe care ne-au făcut-o copiii de la galeria Basil, ei sunt şi cei care ne-au făcut mărţişoarele pe care le vindem. Cinci mărțişoare pe care le vindem, echivalează cât o mini cărămidă iar cu 33.000 de cărămizi avem banii să începem şantierul."
Iuliana Vâlsan -scenograf : „Avem nevoie şi de lucruri care ne fac să nu ajungem la boală. Cultura e unul din aceste drumuri. E foarte important. E un fel de spital de prevenţie, e un gând altfel pentru sănătate..."
O cărămidă costă 53 de euro iar cei care o cumpăra devin automat şi ctitori ai teatrului. Numele lor va fi trecut pe o placă în foaier. Griviţa 53 va avea o sală principală de 150 de locuri, spaţiu pentru expoziţii, o cafenea-bibliotecă şi o terasă-cinema pentru filmele de artă.