Se aud din nou aplauze la scenă deschisă în multe dintre teatre, iar biletele scoase la vânzare s-au epuizat în câteva ore, semn că românii abia aşteptau să revină în sălile de spectacol.

În paralel, şi reprezentantiile online se bucura de un public numeros, dispus să plătească şi să vadă de acasă un spectacol de calitate.

Premiera „Cui i-e frică de Virgină Woolf”, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, a deschis stagiunea la Teatrul Odeon din Capitală. Biletele la piesa care îi are în distribuţie pe Carmen Tănase, Ioana Macarcoiu, Silvian Valcu şi Adrian Titieni s-au epuizat în mai puţin de două ore. Este adevărat, doar o sută dintre cele trei sute de locuri au fost disponibile.

Adrian Titieni, actor: „Publicul a fost neobişnuit de cald, semn a unei dorinţe nedeclarate de a se întoarce în sala de teatru şi de a se bucura de spectacolul teatral. O bucurie greu descriptibilă în cuvinte, sub semnul unei îndelungi aşteptări”.

Cristian Sofron, managerul Teatrului Odeon din Capitală: „Din păcate, nu putem să facem faţă la ora asta cerinţei spectatorilor noştri”.

S-a jucat şi pe scena Teatrului Nottara din Capitală. Biletele la comediile „Thailanda”, „Praf de Stele” şi „Aici nu-i de joacă” s-au vândut în primele trei zile şi nu mai sunt locuri nici pentru spectacolele care au loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Marinela Tepus, directorul Teatrului Nottara: „Sunt spectacole cu distribuţie mică, cu decor minimal, care se poate muta oriunde. Spectacole sunt mobile, se pot juca atât în aer liber, cât şi în teatru, cu lumini uşoare, şi actorii stau la distanţă”.

Opt piese vor deschise stagiunea şi la Teatrul Naţional din Capitală în acest weekend, iar Teatrul de Comedie debutează cu două premiere. Cu toate biletele vândute.

Monica Similea, directorul Teatrului de Comedie: „Cred că oamenii au nevoie de teatru şi au nevoie de a ieşi din casă şi de a avea acest contact direct cu actorul”.

Medeea Marinescu, actriță: „E ca o gură de oxigen pe care o simţim, o luăm și noi, actorii, şi cei de la tehnic care lucrează, care se simt din nou utili societăţii”.

În paralel, teatrul online continua să se dezvolte. După succesul spectacolului „Peretele”, în regia Liei Bugnar, unde peste 4.000 de mii de oameni au cumpărat bilete, la sfârşitul acestei săptămâni va avea loc piesa „Noi 4”. Până acum au fost vândute peste 2.500 de bilete, iar spectacolul va fi urmărit inclusiv în Mexic, Australia, Statele Unite şi Italia.

Piesele online sunt o soluţie şi pentru teatrele închise din motive epidemiologice, cum ar fi la Timişoara sau Cluj, unde duminică, de exemplu, va avea loc premiera piesei „Cartoforii”, în regia lui Ionuţ Caras.

O problemă încă nerezolvată este situaţia artiştilor independenţi. Teatrele mici rămân în continuare închise, pentru că majoritatea funcţionează în săli de maximum 100 de locuri, şi cum restricţiile impuse de pandemie limitează capacitatea până la 30%, artiştii nu şi-ar acoperi costurile pentru spectacol.