Fostul primar al Iașului, eliberat pentru că a scris despre semnificația Crăciunului și impactul Covid asupra psihicului

Ultima actualizare: 20-10-2021 22:05
Fostul primar al Iașului, eliberat pentru că a scris despre semnificația Crăciunului și impactul Covid asupra psihicului
Agerpres

Gheorghe Nichita, fostul primar PSD al Iașului, a fost eliberat condiționat din închisoare pentru că a scris la revista penitenciarului articole despre Ziua internațională a alimentației, semnificația Crăciunului și impactul Covid asupra psihicului.

 

Gheorghe Nichita a fost eliberat condiționat marți din închisoare, după ce a ispășit 609 zile din pedeapsa totală de 1.826 de zile la care a fost condamnat pentru corupție, în 2017.

În motivația judecătorilor se arată că fostul primar PSD a fost recompensat în mai multe rânduri pe timpul detenției şi nu a fost sancţionat disciplinar. De asemenea, a participat la activităţi de reeducare prin sport, la tenis de masă, ca şi la programe religioase. În cont i s-au trecut şi activităţi de creaţie literară, ca şi la concursuri tematice desfăşurate în penitenciar, scrie Ziarul de Iași.

Astfel, Nichita a colaborat la revista penitenciarului scriind articole despre Ziua internaţională a alimentaţiei, semnificaţia Crăciunului, impactul COVID asupra psihicului, dar şi despre psihicul persoanelor aflate în detenţie.

 

A cerut și a primit șpagă de 3,6 milioane de lei

 

„Concluzia instanţei este că evoluţia personală a condamnatului a fost bună, condamnatul s-a adaptat la mediul carceral şi a avut un comportament adecvat. Astfel, instanţa apreciază că sunt date în cauză condiţiile legale pentru a se dispune liberarea condiţionată a acestuia”, au conchis magistraţii Judecătoriei Botoşani, decizia acestora fiind confirmată de Tribunal.

Fostul edil PSD a cerut și a primit în erioada 2013- 2015 șpagă de 3,6 milioane lei şi alte beneficii, precum reduceri de 30-40% la cazarea la hotel Marriott Bucureşti sau plata serviciilor de cazare prilejuite de deplasări în Beijing sau Hong Kong.

În schimbul acestor beneficii, Nichita ar fi garantat câştigarea licitaţiei de modernizare a sistemului de semaforizare ieşean de către o asociere dintre firmele UTI Bucureşti şi IBC Iaşi, ca şi derularea în bune condiţii a contractului.

 

A mai fost condamnat în primă instanță într-un alt dosar, la 5 ani și 2 luni

 

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns să ies din Penitenciar şi să merg spre casă să îmi văd familia, acesta e primul gând. Sunt multe lucruri de făcut în viaţa asta. În primul rând să îmi văd nepoţii acasă”, a declarat fostul primar al Iaşului la ieşirea din penitenciar.

Liberarea condiţionată a fostului primar ieşean ar putea fi însă de scurtă durată. Pe rolul Curţii de Apel ieşene se află un alt dosar deschis pe numele său, în care Nichita este acuzat că s-ar fi folosit de resursele Poliţiei Locale ieşene pentru a-şi spiona amanta, angajată în Primărie.

În primă instanţă, Nichita a fost condamnat de magistraţii Tribunalului la 5 ani şi două luni de închisoare. Următorul termen al procesului se va desfăşura lunea viitoare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO