Forțele Aeriene Române sunt în căutare de personal militar. Ce posturi sunt vacante
În căutarea viitorilor piloţi militari, reprezentanţii Forţelor Aeriene Române încearcă să îi convingă pe tineri să aleagă această profesie.
La Oradea, peste 200 de elevi de clasa a XII-a au putut vedea ce înseamnă să zboare deasupra norilor, într-o misiune de luptă - o meserie nobilă, care prespune însă eforturi continue. Deşi puţini s-au lăsat convinşi, au fost şi liceeni încântaţi să îmbrace haina militară.
Reprezentanţii Forţelor Aeriene Romane merg prin şcoli pentru a căuta tineri dornici să îmbrăţişeze cariera de pilot de luptă.
Peste 200 de viitori absolvenţi ai Colegiului "Mihai Eminescu" din Oradea au aflat ce ar însemna haina militară.
Elevii au ciulit urechile şi la sfaturile celor abia intraţi pe băncile Academiei Forţelor Aeriene.
Andrei Cozma, student Academia Forţelor Militare: „Război electronic înseamnă supravegherea spaţiului aerian pentru a putea bloca inamicul şi a lua mai multe informaţii despre el."
Mădălina Mihai, elevă la Școala de Maiştri Militari: „Mă privesc un pic mai ciudat deoarece eu sunt o fire care vrea să descopere lucruri noi şi care nu se dă la o parte de la nimic."
Petru Iulian Bălțătescu, căpitan comandor Forţele Aeriene Române: „Avem nevoie de oameni, nu doar de piloţi. Avem nevoie de controlori de trafic aerian, avem nevoie de meteorologi, avem nevoie de ofiţeri de stat major și avem nevoie de resursă umană în permanenţă."
Militarii de carieră spun că aviaţia este, mai degrabă, o meserie vocaţională. Nu este de neglijat însă, nici partea financiară.
Petru Iulian Bălțătescu: „Pentru societatea românească şi pentru mediul în care ne desfăşurăm activitatea, noi credem că sunt foarte atractive salariile. Haideţi să spunem că începem de pe la un 3.000 şi mergem mai departe."
În funcţie de grad, ore de zbor şi vechime, un pilot militar poate ajunge şi la 16.000 de lei. Maiştri militari se pregătesc pentru trei arme diferite, la scoala "Boboc" din Buzău: aviaţie, radiolocaţie, rachete şi aviaţie antiaeriană. Doar cea din urmă are toate locurile ocupate.
Corneliu Mitulețu, comandor Scoala de Maiştri Militari "Boboc" Buzău: „Această meserie noi o considerăm nobilă, pentru faptul că, după absolvirea şcolii, li se dă pe mână o tehnică de noua generaţie, o tehnică foarte scumpă. Pentru armele aviaţie şi radiolocaţie, trebuie să susţină un test. Sunt mulţi care îl pică şi de aceea, să spunem, armele acestea sunt un pic vitregite, datorită faptului că ne rămân locuri."
Janel Tănase, lector universitar Academia Forţelor Aeriene: „Ca să poţi să selectezi un pilot de luptă, noi trebuie să plecăm cam de la 500 de candidaţi."
La Academia Forţelor Aeriene învaţa peste 500 de studenţi şi elevi ai şcolii de maiştri militari.