Folosirea aditivului alimentar E171, complet interzisă în UE. Este folosit în paste de dinți și produse de patiserie

Ultima actualizare: 05-01-2022 08:07
Folosirea aditivului alimentar E171, complet interzisă în UE. Este folosit în paste de dinți și produse de patiserie
Getty

Aditivul alimentar E171 - dioxid de titan - va fi eliminat treptat în Uniunea Europeană, în primele şase luni ale anului, se menţionează într-un comunicat remis de Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons.

După primele şase luni, folosirea acestui aditiv alimentar în produsele alimentare va fi complet interzisă, potrivit sursei.

Statele membre ale UE au aprobat, pe 8 octombrie, propunerea Comisiei Europene privind interzicerea utilizării, începând din 2022, a aditivului alimentar E171.

Dioxidul de titan este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală, care are aspectul unui praf alb.

Acesta este utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produsele alimentare, dar şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.

Preocupări legate de genotoxicitate

Conform Comisiei Europene, aditivul alimentar E171 poate fi găsit în guma de mestecat, cozonac sau alte produse de patiserie, supe, paste tomate tip bulion şi în suplimente alimentare, notează InfoCons.

Potrivit sursei, propunerea Comisiei Europene de interzicere a dioxidului de titan se bazează pe avizul ştiinţific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară prin care se aduce la cunoştinţa consumatorilor faptul că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO