Filmul „Libertate”, bazat pe evenimentele din decembrie 1989, lansat la Sala Palatului. A fost documentat vreme de doi ani
Filmul „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost lansat luni seară la Sala Palatului. Același loc găzduia, în perioada comunistă, congresele Partidului Comunist Român.
Pelicula urmărește firul evenimentelor din decembrie 1989 și este inspirat din fapte reale. Dar are și o distribuție impresionantă.
După proiecțiile din mai multe orașe ale țării, luni seară a avut loc premiera de gală a filmului pentru care regizorul Tudor Giurgiu și echipa lui s-au documentat vreme de 2 ani.
Tudor Giurgiu, regizor: „E un film care ne privește pe noi toți, pe români, indiferent de vârstă, tinerii, relația lor cu revoluția și cu anii 80 e una destul de vagă. Mi se pare că nu mai putem trăi la nesfârșit cu secretele”.
O mare parte a peliculei se concentrează pe evenimentele petrecute la Sibiu, în decembrie 1989, despre care presa și documentarele au relatat prea puțin până acum.
Tudor Giurgiu, regizor: „La Sibiu s-a întâmplat un fapt foarte bizar, 500 oameni au fost ținuți prizonieri într-o piscină sub acuzația că ar fi fost teroriști și au stat acolo o lună de zile, evident că dacă întrebi armata afli un adevăr, dacă îi întrebi pe securiști altă poveste și nici până azi cele două părți nu au reușit să se pună de acord”.
În film joacă actori consacrați, dar și unii aflați la început de drum. Pe Alex Calangiu îl găsim într-un rol principal - cel al capitanului de miliție Viorel. În timp ce încearcă să scape de asediu, e prins și acuzat că e terorist.
Alex Calangiu, actor: „E o lume care se prăbușește, dar în același timp se naște o altă lume, pe care o cunoaște, și devine destul de anxios speriat și nu și găsește locul în lumea cea nouă”.
Iulian Postelnicu, cunoscut din filmul „Oameni de treabă”, premiat la GOPO, îl interpretează pe locotenent-colonelul Aurel Dragomir, șeful garnizoanei militare. Este responsabil, în mare parte, de arestările din Sibiu.
Iulian Postelnicu, actor: „E un domn care s-a trezit într o confuzie foarte mare, s-a simțit în pericol și a acționat cum a crezut că e mai bine pentru el”.
Filmul lui Tudor Giurgiu a luat Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă, la cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo.