Festivalul Sinestezia de la Iași a luat sfârșit. Spectatorii au învățat să cânte la instrumente. „M-a emoționat foarte tare”
Conform dicționarului, ”sinestezie” înseamnă o asociere între senzații de natură diferită. Așa s-a numit și un festival de la Iași, care a strâns în ultimele 5 zile mii de spectatori.
Pe lângă spectacolele de lumini și de dans contemporan, vizitatorii au învățat să cânte la diferite instrumente mai puțin cunoscute.
Peste 100 de curioși s-au adunat la Baia Turcească - o clădire monument istoric din centrul Iașiului.
Doi artiști au redat, într-un spectacol de dans contemporan, mișcarea atomilor.
Alice Veliche, artist: „Suntem un corp, o ființă.”
Radu Alexandru, artist: „O particulă. A trebuit să ne extindem corpul în așa fel încât el să nu mai pară neapărat uman în unele cazuri și să devindă de fapt o particulă.”
Pentru spectacol, artiștii s-au pregătit mai bine de două luni. Iar efortul le-a fost răsplătit cu ropote de aplauze
Andrei Cozlac, artist: „Sunt multe medii îmbinate aici, muzică, proiecții video, dans. A fost extrem de neașteptat, publicul aplaudă la final, o dată, de două ori, de trei ori.. deja eram: ok, ce se întâmpla? Am fost surprinși, ne încarcă foarte mult tipul ăsta de reacții și ne încurajează să mergem mai departe.”
Fată: „A fost un roller coaster emoțional, sincer. M-a emoționat foarte tare. Am plâns la sfârșit.”
Bărbat: „Pentru mine, pentru că am avut si un bebe lângă, a fost pur și simplu o relaxare.”
Într-o altă clădire, de data aceasta una modernă, ieșenii au avut ocazia să învețe să cânte la tobele africane.
Lucian Conțiu, artist coordonator: „Muzica e mai veche decât facultatea și atunci nu ai nevoie de studii ca să practici tobele africane. Nu se mai pot opri, e o bucurie și un entuziasm, e joaca aceea de copil care se activează.”
În cele cinci zile, festivalul Sinestezia a adunat mii de vizitatori.
Patricia Brohanschi, organizator: „Un eveniment în care am avut parte de artă contemporană, de instalații multimedia interactive. Am activat astfel locații indedite în oraș, convenționale și neconvenționale.”
Accesul publicului a fost gratuit.