Festival de Halloween în București. Ce surprize de ”groază” au pregătit organizatorii
Halloweenul se apropie iar cei care n-au mai avut răbdare până pe 31 octombrie să se costumeze au fost la un festival organizat în București.
Copiii și adulții au intrat într-un decor „de groază”, costumați adecvat. A fost pentru mulți și ocazia perfectă să sculpteze dovlecii, pe care îi vor atârna, marți seară pe post de felinare.
Prinți, prințese, monștrii, vampiri ori super-eroi au venit la festivalul de Halloween de pe insula Lacul Morii din București. În multe cazuri, costumele alese de copii le-au întrecut pe ale părinților.
Reporter: „Ce anume ești?
Fetiță: Sunt un liliac.
Reporter: Și ce faci ca liliac?
Fetiță: Zbor.”
Sculptatul dovlecilor este una din activitățile principale la festival, atât pentru adulți cât și pentru copii. În doar două zile 10.100 de kilograme de dovleci au fost sculptați, în condițiile în care un dovleac are în medie sub două kilograme.
Fetiță: „Băgăm lingura, scoatem miezul și după facem găurele că să se vadă ochii și gura.”
Fetiță: „Fac o pisică, mai întăi fac conturul și apoi sculptez.
Reporter: Și crezi că pisica va speria pe cineva?
Fetiță: Da. Sper să sperie.”
Și la Iași, copiii s-au costumat în monștri, vrăjitoare sau scheleți și au urmărit un spectacol interactiv cu magicieni, șoricei și iepurași.
Deși majoritatea evenimentelor de halloween au avut loc în acest weekend, copiii păstrează tradiția împrumutată de la americani și au planuri și pentru seara de 31 octombrie.
Femeie: „Vom mai face marți acasă, o să sculptam dovleci, o să mâncam ceva bun în forma de dovleac în formă de păianjen, o să facem și un cerc și o să zicem povești de halloween.”
Tradiția de origine celtică spune că în noaptea de 31 octombrie toate spiritele rele vin pe pământ. Că să le alunge, oamenii se îmbracă în personaje înfricoșătoare.