Fermierii români nu știu cum să vândă recoltele uriașe. „Îi rog să vină să se aprovizioneze care au nevoie”

×
Codul embed a fost copiat

Fermierii români scot recolte uriașe, dar nu știu cum să le vândă.

În apropierea Crăciunului, tone întregi de ardei kapia sunt și acum în solarii. Nu s-au dat din cauza importurilor masive, în special din Macedonia, spun cei care i-au cultivat. De la 5 lei kilogramul la început de toamnă, prețul este mai mic de un leu, dar nici așa nu sunt clienți, pentru ca sezonul murăturilor a trecut demult.

Fermier:Îi rog să vină să se aprovizioneze care au nevoie. Bisericile, mănăstirile, copiii orfani care au cămine de orfani care doresc îi aprovizionez cu 2-3 tone de ardei acum, dar să vină să recolteze."

În bazinul legumicol Grădinari din Dolj, solariile sunt pline de ardei, la început de iarnă. Pentru că vremea a fost blândă, legumele sunt bune și acum. Pentru cantități mici, se vând cu un leu kilogramul. Este dificil să găsești clienți în decembrie, spun însă fermierii. Conservele și murăturile au fost demult puse.

Cristian Călina, inginer: La un leu și un leu și 50 de bani nu sunt în profit, sunt sub valoarea investiției, undeva ar trebui la 4 lei, 5 lei kg ca să poți să te menții."

Citește și
romania camp subventii
În premieră, fermierii români ar putea primi subvenții la fel ca în țările vestice. Ce condiții se impun

Fabricile de procesare ar fi o soluție, însă dau prea puțin, iar producătorii ar ieși în pierdere.

Constantin Lupu, fermier: „Mi s-a oferit 40 de bani pe kilogram. Au zis să le duc 3 tone, la 3 tone de ardei eu aveam 1.200 de lei, pe mine 3 tone de ardei ca să îl duc la ei la fabrică mă costă în jur de 2.000 de lei. Nu avem niciun profit așa că a rămas ardeiul de câmp și îl aruncăm."

Ramași cu recolta neculeasă, fermierii arată cu degetul spre importuri, care, spun ei, strică piața. Fabricile cumpără legumele de la străini.

Valeriu Tudor, fermier:Ia uitați ce ardei am lăsat pe loc, nu l-am putut vinde. Nu o putem vinde din cauza samasarilor, din cauza mărfii care se aduce din Macedonia."

Radu Șumălan, profesor USAMV Banatul:De ce vine atâta marfă din import, pentru că evident în celelalte țări europene, în special în cele din zona Mării Mediterane, cele cu climat mai cald, costurile de producție sunt mai micuțe pentru că nu mai există consumuri de energie. Există costuri mici în ceea ce privește forța de muncă, dacă vorbim strict de Macedonia."

Cu o producție bogată, de 50 de tone la hectar, câțiva fermieri au găsit soluții. Au transformat ardeii în pastă și vând un borcan cu 5 lei în țară și peste hotare.

Iuliana Condoiu, producător de conserve:Din ardei facem absolut tot ce putem, de la pastă de roșii în care punem foarte mult ardei care persistă mai mult ardeiul, facem ardeiul copt la borcan, facem ardeiul cu vinete care este un produs foarte bun."

O idee pe care vecinii fermieri, deși aflați în pierdere, o privesc cu reticență.

Reporter: V-ați gândit sa faceți produse, pasta de ardei?

Valeriu Tudor, fermier:Dar unde putem să o vindem, am face și lucrul ăsta, dar nu avem piață de desfacere."

Radu Șumălan, profesor USAMV Banatul:În România problema nu este atât de mare în rândul producției, cât a marketingului."

Iar situația de acum s-ar putea repeta și anul viitor pentru că, deși nu au niciun plan de afacere, fermierii spun că vor cultiva tot ardei și gogoșari.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine
Fermierii români pot acoperi doar 20% din cererea de carne de porc în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine

Carnea de porc românească va fi foarte puțină în magazine în aceste săptămâni, din cauza pestei porcine. Fermierii pot acoperi doar 20% din cerere, pentru că au fost nevoiți să eutanasieze mii de porci.

În premieră, fermierii români ar putea primi subvenții la fel ca în țările vestice. Ce condiții se impun
În premieră, fermierii români ar putea primi subvenții la fel ca în țările vestice. Ce condiții se impun

Agricultura are șansa să se modernizeze rapid, cu bani europeni. În premieră, fermierii vor primi subvenții, la fel ca în țările vestice, de până la 215 euro pe hectar, prin noua politică agricolă comună, recent aprobată de Parlamentul European.

Fermierii se confruntă cu o situație dificilă, în prag de iarnă. Ce ajung să facă cu roșiile din solarii
Fermierii se confruntă cu o situație dificilă, în prag de iarnă. Ce ajung să facă cu roșiile din solarii

În timp ce în magazine găsim în mare parte legume din import, roșiile crescute în pământ românesc ajung să se strice în solarii.

Recomandări
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă
Ce ar fi provocat prăbușirea avionului în Kazahstan. 29 pasageri au supraviețuit pentru că se aflau în coada rămasă intactă

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au mai reușit să îl stabilizeze.

Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun
Furtuna din București a doborât zeci de copaci în câteva ore. Scăpăm de ploi după Crăciun

Prima zi de Crăciun nu a fost lipsită de intervenții. În Capitală, aproape 100 de persoane au sunat la 112 după ce zeci de copaci sau elemente de tencuială au căzut pe mașinile lor.

Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție
Accidentul din Borșa a fost filmat. Momentul șocant în care un Porsche intră pe contrasens în mașina de poliție

Bărbatul care provocat un grav accident rutier în urma căruia trei agenţi de poliţie din Maramureş au fost răniţi este un tânăr de 22 de ani din Borşa, oraşul unde s-a produs accidentul.