Ferma Dacilor reclama probleme cu curentul, deși era racordată ilegal. Pensiunea ucigașă se alimenta de la o pompă de apă
Ferma Dacilor reclama probleme cu curentul deși era racordată ilegal la rețeaua electrică, printr-un cablu lung de 650 de metri, conectat la pompa de apă a unei case de locuit. ANRE arată că ferma avea nevoie de propriul post de transformare.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a declarat că Ferma Dacilor era racordată ilegal la rețeaua electrică, iar instalațiile sale de electricitate erau mult subdimensionate, arată Europa FM.
În luna mai 2023, deși era branșată ilegal, pensiunea reclamase la ANRE fluctuații de tensiune în rețea, cerând distribuitorului de energie din zonă, DEER, să verifice situația.
Practic, Ferma Dacilor se alimenta printr-un cablu lung de 650 de metri, racordat la o pompă cu apă a unei case de locuit cu panouri fotovoltaice, instalație insuficientă pentru susținerea pensiunii.
”Această tragedie a distrus familii și a luat vieți”
„În mod concret, în luna mai a anului trecut, ANRE a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii cu privire la fluctuațiile de tensiune în rețea. Pentru clarificarea situației, s-a solicitat distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție), să investigheze acest aspect.
DEER a descoperit că pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, având aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice.
Aceste aspecte reprezintă o neconcordanță gravă între nevoile reale ale pensiunii și soluțiile furnizate, întrucât pentru a acoperi integral necesarul de consum al obiectivului era necesar un post de transformare. Această tragedie a distrus familii și a luat vieți, sens în care adevărul trebuie să iasă la iveală, iar vinovații trebuie să plătească”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE, potrivit Replica de Constanța.
Patronul Fermei Dacilor, arestat preventiv
Complexul turistic depusese o cerere de racordare la rețea în anul 2022, pentru pensiune agroturistică, însă pentru acoperirea consumului era nevoie de realizarea unui post de transformare nou, mai precizează reprezentanții ANRE.
Patronul Fermei Dacilor a susținut că incendiul – în care au murit opt oameni – a fost pus intenționat și nu ar fi pornit de la un televizor lăsat aprins, care a suprasolicitat rețeaua, cum cred procurorii.
Pe numele lui Cornel Dinicu a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, pe care omul de afaceri l-a contestat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: electricitate, bransare, ilegalitate, ferma dacilor,
Dată publicare:
06-01-2024 10:21