Fenomenul îngrijorător care a apărut în „cel mai bolnav oraș britanic”. Cum trăiesc peste 70% dintre adulți
Middlesbrough a fost supranumit „cel mai bolnav oraș din Marea Britanie”, unde șomerii pot rămâne fără loc de muncă timp de zeci de ani. Orașul a fost un centru industrial înfloritor, dar acum aproape o treime din populația activă nu are locuri de muncă.
Din nefericire pentru oamenii din acest oraș, gravele probleme economice sunt dublate și de cele de sănătate, descrise de unii specialiști ca o adevărată criză de sănătate publică, notează The Sun.
South Tees Hospitals NHS Foundation Trust, care administrează Spitalul Universitar James Cook din Middlesbrough, a fost recent clasificat drept cel mai „bolnav” din Regatul Unit - măsurat prin analizarea informațiilor despre starea de sănătate a locuitorilor cu listele de aștepatare de la medici.
Conform autorităților locale, aproximativ că 71% dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt supraponderale sau suferă de obezitate, iar 25,4% dintre copiii se află într-o situație similară. În plus, 42,4 % sunt supraponderali și suferă de obezitate până la vârsta de 11 ani.
Hrana proastă și lipsa locurilor de muncă, problemele majore ale acestui oraș
Problemele de sănătate sunt alimimentate, în parte, și de numărul mare de restaurante fast-food din zonă care vând „parmo”, o delicatesă plină de calorii, vândută adesea la un preț mic. Este vorba despre un preparat prăjit, un cotlet pane de pui sau de porc acoperit cu un sos alb bechamel și brânză. Specialiștii estimează că o singură porție poate conține 2.500 de calorii care în timp pot duce la o gamă largă de probleme de sănătate.
Mike Hind, un expert local în materie de sănătate și nutriție, spune că fast foodul ieftin alimentează cifrele obezității.
„Mulți părinți muncesc foarte, foarte mult pentru a încerca să le ofere copiilor lor un viitor, dar problema este că există atât de multă mâncare proastă la îndemână, fie că este un McDonald's local sau un alt restaurant. Poți primi o ofertă constând dintr-un kebab, o pizza, un burger, și hrăni o familie de patru persoane, și care costă doar 10 lire” (n.r aproximativ 60 de lei”, explică acesta. .
Recent, guvernul de la Londra a anunțat că intenționează să ofere gratuit medicamente cum ar fi Ozempic și Wegovy - șomerilor, pentru a-i încuraja să fie suficient de în formă pentru a munci, începând cu un program-pilot în Manchester. Dar Frank Forster, 80 de ani, rezident în Middlesbrough, spune că lipsa de oportunități este de vină pentru criza obezității.
„Atunci când oamenii nu au locuri de muncă la care să meargă sau nici măcar perspectiva unor locuri de muncă la care să meargă, se ajunge la o scădere a nivelului de trai și a sănătății”, spune el. „Din cauza lipsei locurilor de muncă și a greutăților pe care le aduce, oamenii mănâncă acum alimente de proastă calitate și iau Dumnezeu știe ce. Toate acestea duc la apariția unei zone care se confruntă cu probleme de sănătate”, mai adaugă acesta.