Fenomen inedit într-o peşteră din Munţii Apuseni. Cum s-a format un râu subteran
Fenomen inedit într-o peşteră din Munţii Apuseni. Deşi este iarnă, ploile din ultima perioadă şi zăpada topită au dus la formarea unui râu subteran spectaculos.
Mai mult, la câţiva metri de la intrarea în peşteră, apa se revarsă într-o cascadă impresionantă. Fenomenul râului subteran ce străbate întreaga peştera este mai rar întâlnit iarna.
Iarna blândă de care am avut parte a provocat în Peştera Poarta lui Ionele, din comună Gârda de Sus, un fenomen neobişnuit pentru această perioadă a anului. Ploile şi zăpadă topită au format un râu subteran cu debit mărit.
Cristian Ciubotarescu, Asociaţia Sfinx Gârda: "Formează o spectaculoasă cascada. Acest fenomen este specific primăverii, dar anul acesta şi prima dată după 2010 s-a întâmplat în perioada iernii. Această apă din zăpadă topită şi din ploaia respectivă se înmagazinează în peşterile din amonte mai sus de peştera Poarta lui Ionele, respectiv Peştera Zgurasti care adaposeste cel mai mare lac subteran din România."
Peştera este săpată în stâncă, într-o zonă de chei, nu departe de centrul comunei şi adăposteşte o colonie de lilieci.
Peştera Poarta lui Ionele s-a format acum câteva mii de ani, însă din anul 1857 este menţionată de cercetători. Anual, peste 100.000 de turişti ajung să viziteze zona Apusenilor.