Fenomen dezgustător în Munții Bucegi. Oamenii trag un semnal de alarmă: „Să lăsăm muntele curat exact cum l-am găsit”
Mormane de gunoaie au fost strânse de voluntari, iubitori ai naturii, din Munții Bucegi.
Sticle de plastic, ambalaje din metal și chiar electrocasnice vechi aruncate în zona Cabanei Caraiman au fost puse în saci și coborâte de pe munte cu mașinile de off-road.
În zona Cabanei Caraiman s-au strâns de-a lungul anilor tone de gunoaie. Adăpostul - construit în Munții Bucegi, la peste 2.000 de metri altitudine - a fost luat cu asalt de voluntari.
Gheorghe Dumitru - voluntar: „Sticlă, metal, cutii de conserve în primă fază am zis că e vorba numai de gunoiul lăsat la cabană, dar nu este adevărat. Efectiv gunoaie lăsate de turiști, se vedea punguța cu pachețelul”.
Florin Codleanu, cabanier: „Strângându-l pe sub terase prin magazii fel și fel, sticle, doze plastic lemne, saci de ciment întărit. Nu vine nimeni. Noi nu avem nicio firmă de salubritate care să ajungă până aici”.
Soluția a venit de la cei cu mașini de teren. Au obținut permisiunea să urce cu autovehiculele off road în parcul natural, după care s-au pus pe treabă.
Cătălin Mitea - voluntar: „Vrem să semnalăm că off road-ul nu înseamnă doar motoare turate, speriat fauna și călcat în picioare, în roți, vegetația. Suntem mari iubitori de natură”.
Constantin Țeposu - Asociația "Om pe munte": „Să lăsăm muntele curat exact cum l-am găsit, în urma noastră să râmână doar pasul, nimic mai mult. Mulți străini vizitează zona înaltă de munte și nu știu cum ne văd ei în lume văzând munți de gunoaie”.
De la începutul campaniei au fost stranse mai bine de două tone de scânduri și peste 1.000 de saci cu gunoaie - sortate înainte să fie puse în saci. Au fost duse cu mașinile de off road până la Piatra Arsă, de unde le va prelua o firmă de salubritate.