Exercițiu spectaculos pe Aeroportul ”Transilvania” din Târgu Mureș. În cât timp au intervenit autoritățile
Defășurare de forțe, joi, pe Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureș.
Un avion cu defecțiuni tehnice, în care se aflau peste 100 de pasageri, a fost nevoit să aterizeze forțat.
În timpul ce se apropia de sol, a lovit o aeronavă de mici dimensiuni, care aștepta acordul turnului de control. Zeci de salvatori au fost mobilizați.
Din fericire, a fost vorba despre un exercițiu care a testat viteza de intervenție a autorităților.
Pompieri, polițiști și ambulanțe au "invadat" pista aeroportului Transilvania din Târgu Mureș. Forțele de ordine au venit în timp record după ce au fost anunțate că a avut loc un accident aviatic, cu zeci de victime.
Călin Handrea, șef ISU Mureș: ”Am plecat exact în timp real. A durat vreo 15 minute -20 de minute. Traficul este destul de greoi."
Pentru intervenție s-a folosit în premiera în județul Mureș un simulator.
Titus Adrian Cazacu, expert Airport Rescue and Fire Fighting: "Se intra pe trapă, care simulează o trapă de Boeing. Este înăuntru fum și întuneric, trebuie să folosească echipamentul de descarcerare. Personalul trebuie să intervină în două minute, maxim trei minute la capătul pistei."
La finalul exercițiului, salvatorii s-au declarat mulțumiți.
Eugen Tătar, ISU Mureș: ”Ce a fost astăzi, puțin mai deosebit, numărul mare de victime, simulatorul care a fost pentru noi ceva nou, dar ne-am descurcat foarte bine.”
Cei care au avut rolul victimelor la acest exercițiu și-au povestit experiența.
Pasager avion: ”Scaunele erau destul de instabile. Aveam și foarte multe obstacole. Nu ne puteam mișca. M-am speriat foarte tare în momentul în care s-a întâmplat accidentul.”
Autoritățile au vrut să testeze timpul real de intervenție în condițiile în care accidentul s-ar fi petrecut la o oră cu trafic intens în oraș.
Mara Togănel, prefect județul Mureș: ”Scopul acestui exercițiu este acela de a verifica modul de reacție al tuturor instituțiilor implicate.”
Peti Andras, director Aeroport: ”Aceste scenarii sunt luate din lumea reală, adică din evenimente reale care s-au petrecut pe alte aeroporturi.”
Simularea a durat mai mult de o oră. Au fost aduse la fața locului ambulanțe, autospeciale cu apă și spumă, dar și un elicopter.