Exercițiu NATO impresionant, în România. Poligonul din Sângeorgiu de Mureș s-a transformat într-o scenă de război
Un impresionant exercițiu NATO are loc în aceste zile în patru județe din România.
În localitatea Sângeorgiu de Mureș, poligonul de la marginea pădurii s-a transformat într-o scenă de război. S-au tras focuri de armă, au avut loc intervenţii cu tancuri, dar și cu elicoptere militare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La acțiune participă militari din şapte țări NATO.
Peste 800 de militari români și 150 de militari străini se antrenează zilele acestea în cadrul exercițiului JUNCTION STRIKE 21. La această acțiune iau parte forțele terestre, aeriene, dar și cele navale, având că scop certificarea a două ținte de capabilități NATO -un Grup Maritim de Forțe pentru Operații Speciale și Comandamentul de Componentă de Operații Speciale.
„Procesul de certificare este unul național, ceea ce se certifică ca fiind capabil de executarea misiunilor. Vom continua să fim prezenți acolo unde structura armatei este solicitată”, a declarat generalul maior Tiberiu Șerban, commandant al Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.
Exercițiul permite testarea nivelului de pregătire al militarilor Armatei Române.
„În cadrul exercițiului am coordonat tot ce înseamnă platformă aeriană, pentru a integra cu schema manevrei la sol. Îi sfătuiesc pe toți tinerii care vor să facă parte din FOS și doresc să facă ceva diferit, să vină la oricare din batalioanele FOS”, a transmis un military FOS.
Acţiunea urmărește şi dezvoltarea colaborării dintre militari, îmbunătățirea procedurilor de lucru și promovarea securității regionale în special din zona Mării Negre.
„Centrul de operații trebuie să dovedească că atât forțele certificate și operaționale, cât și cele care sunt în diverse stadii să fie în măsură să valorifice absolut orice resursă pe care o au la dispoziție”, a explicat comandorul Crețu.
Reghin, Bradet, Miercurea Ciuc, Mihail Kogălniceanu și Sângeorgiu de Mureș sunt zonele în care are loc acțiunea militară. Acest exercițiu a început de luni, iar în cadrul lui participă și militari ai forțelor speciale din Georgia, Grecia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia sau SUA.