O premieră în România, dar deja un fenomen în alte țări europene, energia electrică a ajuns să fie vândută la prețuri negative.
Asta înseamnă că se produce uneori mai multă decât este necesară, iar cei care o produc sunt nevoiți să plătească pentru a fi preluată, ca să nu își oprească sistemele.
S-a întâmplat de câteva ori în ultimele săptămâni, mai ales în zilele cu consum redus. Și gazul are prețuri mai mici, iar specialiștii spun, că în aceste condiții, este nevoie ca plafoanele stabilite de autorități să fie coborâte, ca să putem beneficia de
ieftiniri.
Deși pare ciudat, am ajuns să avem prețuri negative la energia electrică tranzacționată pe piața de la noi. Vedem asta la prețurile de sâmbăta trecută pentru cantități livrate duminică.
S-a întâmplat în anumite intervale orare, când iată s-a ajuns chiar la un preț de MINUS 115 lei/MWh. Asta înseamnă că producția a fost mult mai mare decât consumul și exportul, așa că producătorii au preferat să plătească ei pentru a li se lua
energia.
Asta pentru că uneori poate fi mai rentabilă pe termen lung vânzarea la preț negativ decât oprirea producției. Mai mult, Germania, care are prețuri negative de luni bune, a pompat energie solară foarte ieftină către toate celalalte țări, cu efecte și la noi.
Românii nu pot profita de acest ieftiniri
Însă românii nu pot beneficia de aceste ieftiniri; atâta timp cât prețurile sunt plafonate prin
contracte. Ca atare, plafoanele ar trebui schimbate pentru a beneficia si consumatorii.
Corina Murafa, expert energie: „Consumatorii, indiferent că în mod normal atunci când sunt prețuri negative în piață, ei ar trebui să beneficieze în sensul de a plăti un preț final foarte jos la electricitate, nu vor plăti, pentru că plafonul este sus în momentul de față. Este un preț reglementat inclusiv la producție, la noi, ceea ce în condițiile actuale de prețuri foarte scăzute în piață nu-și mai are sensul. Se poate întâmpla foarte curând, dacă nu se întâmplă deja - practic să plătim mai mult decât merită”.
Și la gaze, prețurile ar putea scădea sub zero în Europa, spun specialiști citați de Bloomberg. Vedem aici evoluția cotațiilor la noi - prețurile medii de tranzacţionare pentru clienți finali, care au ajuns de aproape 4 ori mai mici față de toamna trecută.
În tranzacțiile pe piața de contracte pe termen scurt, care nu implică clienți finali, prețul e chiar mult sub acest nivel, la circa 130 de lei, deci mai mic decât cel reglementat de stat.
Teodora Vasâlca-Cimpoi, expert energie: „Toată Europa s-a confruntat cu o iarnă caldă, în care consumul de gaze naturale a fost mai scăzut decât de obicei, iar asta a permis ca depozitele de gaze în Europa să rămână la un nivel mai ridicat. Acest consum mai mic, pus în balanță cu o ofertă ridicată, creează acest excedent pe piață, care se reflectă în prețuri mici. Dacă se vor menține plafoanele actuale, practic atât consumatorii, cât și furnizorii vor fi dezavantajați”.
Actualele plafoane la energie sunt, teoretic, valabile până în primăvara lui 2025. Guvernul şi-a anunţat intenţia de a le revizui, dar deocamdată nu a fost luată o decizie.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: Pro TV
Etichete:
gaze,
romani,
pret,
energie electrica,
ieftinire,
profita,
nu pot,
Dată publicare:
29-05-2023 19:39
Articol recomandat de sport.ro