Elevii unei școli de meserii din Baia Mare au învățat rețete vechi maramureșene de la experții unor muzee
Elevii unei școli de meserii din Baia Mare au învățat de la experții din muzee cum se gătește după vechi rețete maramureșene. Sau cum se împletește părul fetelor, în zi de sărbătoare.
Tinerii învață lucruri noi, folositoare în meseria lor, iar zestrea culturală a zonei e transmisă astfel noilor generații.
Mai mulți elevi de la Colegiul Ucecom Spiru Haret din Baia Mare - școală care pregătește tineri pentru meserii din ce în ce mai căutate - s-au întrecut în măiestrie la Muzeul Satului. Vor să devină bucătari, iar zestrea culinară a Maramureșului nu e deloc de neglijat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alex Bârta, elev: „Am făcut fasole cu ciolan și cocuți în foaie de varză. Mi s-a parut foarte interesant, e prima dată când am făcut cocuți. Mi-a plăcut foarte tare”.
Gabriela Filip, muzeograf: „Atelier de gastronomie intitulat sugestiv "Din bucătaria bunicii", în care elevii au venit și pregătesc bucate tradiționale aduse de acolo, din satul bunicilor, din vatra satului”.
Gabriela Mărieș, director liceul UCECOM Spiru Haret Baia Mare: „Activitățile pe ateliere tradiționale înseamnă pentru copiii noștri modernitatea tradițiilor. Copiii sunt super încântați. Pentru noi este o plăcere să fim aici. Am participat la tot ce înseamnă tradiție, frumusețe și ospitalitate moroșenească”.
Bucatele au fost "evaluate" la finalul orelor de muncă de elevi, profesori și muzeografi.
La Muzeul de Etnografie, alți elevi au învățat, sub îndrumarea unui specialist, împletiturile specifice celor patru zone etnografice din Maramureș - Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Maramureșul Istoric și Țara Codrului.
Codruța Podină, profesor coafor: „Întotdeauna întoarcerea la sursele noastre de inspirație, la tradițiile noastre bogate, la cultura noastră ne ajută să creștem mai frumos descoperind noi metode în lucrul cu părul și în artele frumoase”.
Proiectul prin care elevii de la școlile de formare profesională învață tainele meseriei în muzeele din județ se numește "Moștenire peste timp" și marchează 30 de ani de activitate a Consiliului Județean Maramureș.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: baia mare, elevi, retete, scoala de meserii,
Dată publicare:
04-11-2022 07:27