EFE: România, lider în sprijinul oferit Ucrainei, a făcut din descurajarea Rusiei prioritatea principală a politicii externe
România este ”o piesă cheie a NATO în arhitectura de securitate din sud-estul Europei”, context în care țara noastră ”a făcut din descurajarea Rusiei prioritatea principal a politicii sale externe”, scrie agenția EFE pe subiectul crizei din Ucraina.
România a devenit unul dintre personajele principale ale crizei din Ucraina, datorită poziționării sale și a rolului jucat prin intermediul NATO în contracararea ofesinvei Rusiei, iar acest lucru este sesizat și de presa internațională, citată de Rador.
”România este o piesă cheie a NATO în arhitectura de securitate din sud-estul Europei”, scrie agenția spaniolă EFE, care încearcă să răspundă la întrebarea ”Cum ar fi afectată România de o nouă invazie rusească în Ucraina?”.
Agenția spaniolă notează rolul de lider jucat de România în a oferi sprijin Ucrainei în domeniul securității cibernetice, dar și că ”de la invazia rusească în Crimeea, România a făcut din descurajarea Rusiei prioritatea principală a politicii sale externe”.
Noua criză din Ucraina ”ar putea aduce România mai aproape de nivelul de prezență militară aliată de care se bucură deja țările membre de pe flancul nordic, precum Polonia și statele baltice”, conchide agenția EFE.
Parly: România ”se află în epicentrul tensiunilor”
”România invită Rusia să viziteze scutul antirachetă aliat, cu condiția să existe reciprocitate”, titrează și Huffington Post, citându-l pe ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care ”și-a exprimat disponibilitatea ca Rusia să inspecteze scutul antirachetă pe care NATO îl are instalat la Deveselu, în sud-vestul României, cu condiția ca Moscova să le permită aliaților să viziteze infrastructurile sale de rachete de pe teritoriul rus”.
”Franţa intenţionează să trimită sute de soldaţi în România”, titrează Le Figaro, citând un interviu acordat pentru postul de radio France Inter, de ministrul francez al apărării, Florance Parly.
Parly a motivat decizia Franței prin faptul că România se află „în epicentrul tensiunilor” şi trebuie, prin urmare, să fie „asigurată”, întrucât are graniţă cu Ucraina şi acces la Marea Neagră, care reprezintă o „zonă de tensiune extremă”.