SUA vor să aprobe "mama tuturor sancțiunilor" împotriva Rusiei. Ucrainean: ”Închidem ferestrele, să nu ia blocul la țintă”
Statele Unite se pregătesc să sancţioneze Rusia cât mai repede, chiar înainte să aibă loc o potenţială invazie a Ucrainei.
Senatorii republicani şi democraţi din Congresul american speră să treacă un proiect de lege în zilele următoare. Nu e clar despre ce sancţiuni este vorba.
Urmează o săptămână cu întâlniri la vârf între diplomaţii europeni şi ruşi, pentru a găsi o soluţie paşnică la criza din Ucraina.
Senatul american ar putea decide în zilele următoare asupra unui pachet larg de sancţiuni îndreptate împotriva Rusiei. Unele dintre ele ar putea intra în vigoare înaintea unei eventuale invazii ruseşti în Ucraina, iar cele două mari partide americane par să fi ajuns la un consens în ceea ce priveşte măsurile de descurajare.
Senatorul Rob Portman: ”Ar include sancţiuni, ar include mai multă asistenţă militară, ar include ajutor împotriva atacurilor cibernetice pe care Rusia le îndreaptă împotriva Ucrainei. Şi, în acelaşi timp, vom ajuta împotriva campaniei de dezinformare prin care Rusia încearcă să destabilizeze guvernul Zelensky”.
”Rusia a dat unele semne că vrea să redeschidă dialogul”
Întrebat dacă Europa se apropie de conflict sau de o dezamorsare a tensiunilor, ministrul francez al Afacerilor Europene a declarat că... nimeni nu ştie. Cu toate astea, sunt unele semnale că Moscova pare să încline către negocieri.
Clement Beaune, ministrul francez al Afacerilor Europene: ”Criza nu s-a încheiat. Ceea ce ştim, pentru că lucrurile se mişcă înainte pas cu pas şi Europa e unită alături de partenerii noştri americani, e că săptămâna asta Rusia a dat unele semne că vrea să redeschidă dialogul”.
Urmează o săptămână plină pentru diplomaţia europeană. Şefa diplomației de la Londra se pregătește să se întâlnească cu omologul rus, Serghei Lavrov. Urmează si o întrevedere între miniștrii Apărării britanic și rus.
Iar premierul Johnson va vorbi la telefon cu Vladimir Putin și va veni în Europa de est, zilele următoare. Pe de altă parte, Rusia susţine că NATO vrea Ucraina în Alianţă cu orice preţ.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: ”Se pare că linia pe care ar trebui să o apere (NATO) se tot mută mai spre dreapta, mai spre est. Acum, s-a apropiat deja de Ucraina. Pentru noi, nu ușurează lucrurile. Linia lor de apărare a ajuns deja prea aproape de noi”.
”Închidem ferestrele, să nu atragem atenția, ca să nu ia blocul la țintă”
La graniţele Ucrainei, situaţia e neschimbată. În jur de 120.000 de militari ruşi rămân mobilizaţi în sud-vestul Rusiei şi în Belarus. Pe de altă parte, în regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk, localnicii se aşteaptă oricând la un atac.
Liliya: ”Blocul nostru e la mai puţin de un kilometru de armata ucraineană. Clădirea e vizibilă. De asta trebuie să închidem ferestrele, să nu atragem atenţia, ca să nu ia blocul la ţintă”.
În Kiev, membrii batalionului Azov, o mişcare ucraineană de extremă dreapta, au început să organizeze antrenamente tactice şi pregătire militară pentru civilii ucraineni, în eventualitatea unei invazii ruseşti.
Olha Kurbatova, locuitoare din Kiev: ”Am venit aici cu un prieten şi o prietenă, pentru a învăţa ce trebuie să facem ca să ajutăm”.
Evgheni, membru Batalionul Azov: ”Oamenii vor să îşi protejeze ţara, dar nu ştiu cum să acţioneze şi guvernul nu are suficiente resurse ca să antreneze pe toată lumea”.
Câteva sute de oameni s-au adunat duminică seară în centrul capitalei ucrainene, pentru a mulţumi statelor vestice pentru ajutorul oferit ţării lor, pe fondul unei posibile invazii ruseşti.
”Putin nu se va opri dacă va crede că Occidentul nu va răspunde”
Liderii comisiei pentru relații externe din Senatul SUA sunt la un pas de a aproba "mama tuturor sancțiunilor" împotriva lui Vladimir Putin, avertizând că nu va exista nicio conciliere în cazul în care acesta se gândește la o invazie a Ucrainei.
"Nu putem avea din nou un moment Munchen", a declarat președintele democrat al comisiei, Bob Menendez, la CNN, referindu-se la acordul din 1938 prin care aliații au cedat părți din Cehoslovacia lui Hitler, crezând că astfel vor evita războiul, potrivit The Guardian.
"Putin nu se va opri dacă va crede că Occidentul nu va răspunde. Am văzut ce a făcut în 2008 în Georgia, am văzut ce a făcut în 2014 în urmărirea Crimeei. El nu se va opri", a spus Menendez.
Menendez a declarat că el crede că negocierile bipartizane pentru sancțiuni severe au fost "pe linia de plutire", în ciuda dezacordurilor cu republicanii cu privire la faptul dacă măsurile ar trebui să fie impuse înainte sau după orice invazie rusă.
Și guvernul britanic va intensifica sancțiunile împotriva Rusiei
Guvernul britanic a promis că va intensifica sancțiunile împotriva lui Putin și a asociaților săi.
Tensiunile de la granița cu Ucraina au continuat să escaladeze, Reuters relatând că întărirea militară rusă a inclus rezerve de sânge în anticiparea unor victime.
John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat pentru Fox News: "Putin are o mulțime de opțiuni la dispoziție dacă vrea să invadeze în continuare Ucraina și poate executa unele dintre aceste opțiuni în mod iminent. S-ar putea întâmpla cu adevărat, sincer, în orice moment".
Încercând să arate o hotărâre bipartizană, Menendez a acordat CNN un interviu comun cu republicanul de rang înalt din comisia sa, James Risch.
Menendez a spus: "Există o hotărâre bipartizană incredibilă pentru susținerea Ucrainei și o hotărâre bipartizană incredibil de puternică de a avea consecințe severe pentru Rusia dacă aceasta invadează și, în unele cazuri, pentru ceea ce a făcut deja”.
"Ne bazăm pe legislația pe care atât senatorul Risch a scris-o independent, cât și eu, pe care am numit-o mama tuturor sancțiunilor. Aceasta urmează să includă o varietate de elemente, sancțiuni masive împotriva celor mai importante bănci rusești, paralizante pentru economia lor, datoria suverană a Rusiei. Acestea sunt sancțiuni care depășesc orice sancțiune pe care am aplicat-o vreodată."
Risch a declarat că discuțiile au fost un "efort de 24 de ore pe zi în ultimele zile" în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la calendarul și conținutul sancțiunilor și că este optimist.
Menendez a declarat că el crede că aliații occidentali nu trebuie să aștepte pentru a începe să-l sancționeze pe Putin.
"Există unele sancțiuni care ar putea avea loc în avans din cauza a ceea ce Rusia a făcut deja, atacurile cibernetice asupra Ucrainei, operațiunile cu steaguri false, eforturile de a submina guvernul ucrainean pe plan intern", a spus el.
"Dar apoi, sancțiunile devastatoare care, în cele din urmă, ar zdrobi economia Rusiei și ajutorul letal continuu pe care îl vom trimite, înseamnă că Putin trebuie să decidă câți saci mortuari de fii ai rușilor se vor întoarce în Rusia”.
"Sancțiunile despre care vorbim vor veni mai târziu dacă va invada, unele sancțiuni vor veni în avans pentru ceea ce s-a făcut deja, dar ajutorul letal va călători indiferent de situație."
„Vor exista sancțiuni care vor fi paralizante pentru Rusia”
"Dar oamenii care spuneau că nu ar trebui să ne implicăm deloc în această chestiune vor cânta o melodie foarte diferită atunci când se vor duce să-și umple mașina cu benzină, dacă într-adevăr va avea loc o invazie. Vor exista sancțiuni care vor fi paralizante pentru Rusia, le va paraliza producția de petrol. Și, după cum știm cu toții, Rusia este pur și simplu o benzinărie care se deghizează subtil în țară. Va avea un efect devastator asupra economiei din întreaga lume."
Dick Durbin, copreședintele grupului senatorial pentru Ucraina, a abordat preocupările exprimate vineri de președintele Volodymyr Zelensky, potrivit cărora retorica tot mai mare privind criza provoacă panică și destabilizează economia țării sale.
Comentariile sale au urmat unei convorbiri cu Joe Biden despre care oficialii ucraineni au spus că "nu a mers bine".
"Orice decizie cu privire la viitorul Ucrainei va fi luată de Ucraina. Nu va fi luată la Moscova sau la Washington, în Uniunea Europeană sau în Belarus. Este viitorul lor, soarta lor și decizia lor în ceea ce îi privește", a declarat Durbin, un democrat din Illinois.
Sursa: The Guardian, Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, SUA, vladimir putin, sanctiuni rusia,
Dată publicare:
31-01-2022 12:18