Echinocțiu de primăvară 2023. Începe primăvara astronomică. Locul de pe Pământ unde azi Soarele plutește deasupra orizontului

×
Codul embed a fost copiat

Primăvara astronomică începe în 2023 luni, 20 martie, dată care marchează „echinocțiu de primăvară” în emisfera nordică. Dar ce este echinocțiul de primăvară, ce semnifică acest moment și ce implicații are, citiți în rândurile de mai jos.

În fiecare an, primăvara începe în emisfera nordică la data de 19, 20 sau 21 martie, deoarece acesta este momentul la care Soarele traversează ecuatorul ceresc, mergând de la sud la nord. Această zi este numită echinocțiul de primăvară și este marcată în calendarul astronomic.

Când este echinocțiu de primăvară în 2023

În 2023, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie, la ora României 23:24. Acesta cade într-o zi de luni și reprezintă începutul astronomic al sezonului de primăvară în emisfera nordică și sezonul de toamnă în emisfera sudică.

O curiozitate legată de echinocțiu este aceea că momentul nu se petrece pe tot globul în aceeași dată, în special datorită diferenței de fus orar. De exemplu, în 2023, toate țările care sunt pe un fus orar cu cel puțin o oră înaintea României, îl marchează cu o zi mai târziu.

Citește și
horoscop
Horoscop săptămâna 23 - 29 decembrie 2024. Ce rezervă astrele pentru zodii înainte de noul an
Echinoctiul de primavara

Datele și orele echinocțiului de primăvară în România

În lista de mai jos puteți vedea ora și data la care are loc echinocțiul de primăvară în următorii cinci ani în România.

► 2023 - 20 martie 23:24

► 2024 - 20 martie 05:06

► 2025 - 20 martie 11:01

► 2026 - 20 martie 16:46

► 2027 - 20 martie 22:25

► 2028 - 20 martie 04:17

*Datorită diferențelor de fus orar, acest echinocțiu va avea loc, din punct de vedere tehnic, a doua zi în unele părți ale lumii.

Ce este echinocțiul de primăvară?

În emisfera nordică, echinocțiul de primăvară (numit și echinocțiul din martie sau echinocțiul vernal) are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc mergând de la sud la nord. Se numește ecuatorul „ceresc” deoarece este o linie imaginară pe cer deasupra ecuatorului Pământului. Imaginează-ți că stai pe ecuator, când soarele ar trece direct deasupra capului în drum spre nord, ajunge la ceea ce este numit punct vernal.

La echinocțiul din martie, emisfera nordică și emisfera sudică primesc cantități aproximativ egale de lumină solară.

În majoritatea locațiilor de pe glob (Polul Nord și Ecuatorul fiind excepții) cantitatea de lumină naturală a crescut în fiecare zi după solstițiul de iarnă. Acum, dar după echinocțiul de primăvară, ziua va începe să fie mai lungă decât noaptea și cantitatea de lumină va continua să crească în fiecare zi, până la momentul solstițiului de vară din iunie, moment în care atingem cea mai lungă zi din an.

Echinoctiul de primavara

De unde vine termenul de „echinocțiu”?

Cuvântul "echinocțiu" provine din cuvintele latinești "aequus" (egal) și "nox" (noapte) și face referire la faptul că durata zilei și a nopții sunt aproape egale în această zi.

Când începe primăvara

Întrebarea legată de când începe primăvara nu are un răspuns clar, deoarece depinde la ce ne raportăm.

Din punct de vedere astronomic, echinocţiul de primăvară marchează începutul sezonului, iar data acesteia variază între 19 şi 21 martie. În această zi, ziua şi noaptea au o durată aproximativ egală în toate zonele pământului, însă această dată marchează începutul primăverii doar în emisfera nordică, iar în emisfera sudică reprezintă începutul toamnei.

Pe de altă parte, din punct de vedere meteorologic, începutul sezonului de primăvară este stabilit la 1 Martie, de Mărțișor, şi durează până la 31 Mai. Aceste date sunt determinate în funcţie de cicloane, fronturi şi modele climatice, precum şi de temperatură medie a anului în regiunea respectivă.

Echinoctiul de primavara

Curiozități legate de echinocțiul de primăvară

Soarele răsare din est

Deși estul este cunoscută popular ca partea din care răsare soarele, momentul echinocțiului de primăvară este singurul în care soarele răsare exact din est și apune în vest pentru toți cei de pe Pământ.

În acest moment, axa Pământului nu este nici îndreptată către Soare, nici îndreptată departe de el. Deși este adevărat că Pământul nu orbitează niciodată perpendicular pe axa sa, ci este înclinat cu aproximativ 23,5 grade, în timpul echinocțiului această înclinare este zero.

La poli, soarele plutește orizontal

În timp ce din toate locațiile locuite din lume vedem soarele răsărind și apunând, la cei doi poli, în ziua echinocțiului de primăvară, soarele va pluti deasupra orizontului fără a apune. Soarele se va mișca orizontal spre dreapta la Polul Nord și spre stânga la Polul Sud.

 

În ziua echinocțiului are loc cel mai rapid răsărit și apus de soare

Cine are timp și curiozitate poate face un experiment simplu din confortul locuinței. Dacă aveți parte de dimineți senine în zilele din preajma echinocțiului, puteți calcula intervalul de timp necesar soarelui pentru a răsări sau a apune. Veți vedea că în ziua echinocțiului, durata apusurilor și a răsăriturilor va fi cea mai scurtă. Explicația este aceea că în aceste zile soarele apune la cel mai abrupt unghi posibil.

Când este ziua egală cu noaptea

De echinocțiu se spune că ziua și noaptea sunt egale, dar în realitate nu sunt exact egale. Explicațiile sunt următoarele: în primul rând, ziua începe în momentul în care orice parte a Soarelui apare peste orizont și se termină atunci când ultima parte a Soarelui dispare sub orizont. Dacă Soarele s-ar micșora până la un punct asemănător stelelor și am trăi într-o lume fără aer, atunci echinocțiul de primăvară și toamnă ar avea într-adevăr nopți egale, explică Almanac.com.

Echinocțiul de primăvară, din perspectivă astrologică 

Din punct de vedere astrologic, în ziua echinocțiului de primăvară are loc trecerea Soarelui din zodia Peştelui în zodia Berbecului. Asistăm, astfel, la sfârşitul şi la începutul unui ciclu zodiacal.

Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

Diferențele dintre echinocțiu și solstițiu

Echinoctiul de primavara

Echinocțiile și solstițiile sunt evenimente astronomice importante care marchează schimbările de sezon în timpul anului. Aceste evenimente sunt determinate de poziția Pământului în raport cu Soarele și au loc de două ori pe an.

Echinocțiile sunt momentele în timpul anului când ziua și noaptea au o durată aproximativ egală în toate zonele Pământului. Acestea au loc de două ori pe an, în jur de 20 sau 21 martie și 22 sau 23 septembrie. Aceste date marchează începutul primăverii și, respectiv, al toamnei în emisfera nordică și invers în emisfera sudică.

Pe de altă parte, solstițiile sunt momentele în timpul anului când una dintre cele două emisfere terestre este înclinată cel mai mult către Soare. Aceste evenimente au loc de două ori pe an, în jur de 20 sau 21 iunie și 21 sau 22 decembrie. Aceste date marchează începutul verii și, respectiv, al iernii în emisfera nordică și invers în emisfera sudică.

Astfel, diferența principală dintre echinocții și solstiții constă în poziția Pământului față de Soare și în durata zilei și a nopții. Echinocțiile sunt momentele în care ziua și noaptea sunt egale, în timp ce solstițiile marchează momentele în care există cea mai mare diferență între durata zilei și a nopții.

Când va fi solstițiul de vară 2023

Solstițiul de vară 2023 va avea loc pe data de 21 iunie. În fiecare an în jurul acestei date, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, scrie Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București pe site-ul oficial.

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice și reprezintă momentul din an în care ziua este cea mai lungă, iar noaptea e cea mai scurtă în emisfera nordică

În 2023, solstițiul de vară este pe 21 iunie la ora 17:58.

Când are loc echinocțiul de toamnă 2023

Echinocțiul de toamnă 2023, al doilea echinocțiu din acest an va avea loc pe 23 septembrie, iar potrivit astro-urseanu.ro, se va produce la ora 9.50 dimineața. Anul acesta și echinocțiul de toamnă din 2022, în România au căzut pe 23 septembrie, iar din 2024 vom reveni la data de 22 septembrie.

Când e solstițiul de iarnă 2023

La fel ca în cazul celorlalte anotimpuri, în timp ce iarna meteorologică începe la o anumită dată - 1 decembrie- iarna astronomică este dată de solstițiul de iarnă, momentul în care noaptea este cea mai lungă din an, iar ziua cea mai scurtă.

Solstițiul de iarnă 2023 va fi pe 22 decembrie la ora 05:27. Anul trecut, solstițiul de iarnă 2022 a fost pe 21 decembrie și tot pe 21 va fi și în următorii trei ani în România.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Horoscop săptămâna 23 - 29 decembrie 2024. Ce rezervă astrele pentru zodii înainte de noul an
Horoscop săptămâna 23 - 29 decembrie 2024. Ce rezervă astrele pentru zodii înainte de noul an

Săptămâna 23 - 29 decembrie 2024 vine cu provocări, revelații și momente neașteptate pentru fiecare zodie.  

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.  

Ungaria cere oficial ajutorul României. Viktor Orban: ”Ei știu ceva ce noi nu știm”
Ungaria cere oficial ajutorul României. Viktor Orban: ”Ei știu ceva ce noi nu știm”

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo", relatează MTI.

 

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.