Dramele soldaților ucraineni de pe front: coșmaruri, traume, stres și vinovăție. Sănătatea mintală rămâne un subiect tabu
Soldații care luptă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei trăiesc o adevărată dramă: au coșmaruri, căderi psihice, sunt stresați, suferă de insmonii și cei mai mulți se simt vinovați că trăiesc.
Soldații ucraineni aflați pe front se pare că nu caută îngrijire pentru sănătatea lor mintală, relatează The Washington Post. Asta pentru că în Ucraina acest subiect este tabu.
În ciuda tuturor problemelor, trupele ucrainene nu părăsesc liniile de front, unde numărul victimelor este în creștere și unde întăririle rusești nu încetează să vină.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Deși ar avea nevoie de îngrijiri și se confruntă cu probleme de sănătate mintală, soldații ucraineni continuă să lupte. Suferă de coșmaruri, traume, stres, insomnie și vinovăție, iar chiar dacă pleacă pentru scurtă vreme pentru a se reface din punct de vedere psihic, ei se întorc rapid la luptă.
Potrivit The Washington Post, chiar dacă reușesc să urmeze un tratament sau să își vadă familiile, soldații sunt rapid trimiși înapoi pe front. Mai grav, alții sunt reticenți să părăsească linia de luptă pentru a primi îngrijiri.
Soldații ucraineni spun că nu are cine să-i înlocuiască. În tot acest timp Rusia continuă să suplimenteze trupele și să trimită la luptă membri ai Grupului Wagner. Forțele Ucrainei sunt astfel extenuate.
Sănătatea mintală, un subiect tabu în Ucraina
Discuțiile legate de sănătatea mintală a oamenilor sunt în continuare considerate un „subiect tabu” în Ucraina, în mod special când vine vorba despre soldați, conform The Post.
Asta îi determină pe soldați, chiar dacă suferă de stres post-traumatic, să nu fie dispuși să vorbească despre sănătatea lor mintală.
„Este o durere și o suferință pe care o acorzi altcuiva", a declarat un soldat pentru The Post.
Unii soldați suferă de coșmaruri, atacuri de panică, insomnii și traume. Alții sunt copleșiți de sentimentul de vinovăție pentru că au supraviețuit și și-au lăsat în urmă camarazii de luptă, pe soldații care au căzut la datorie.
Un militar ucrainean a povestit că are coșmaruri cu comandantul său de tanc care a fost ars de viu. Un altul spune că visează că pășește pe o mină terestră și își pierde și celălalt picior.
Tulburări de stres post-traumatic
În februarie, guvernul ucrainean a anunțat că peste 60% dintre soldați suferă de tulburări de stres post-traumatic, potrivit Euronews.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că unul din patru ucraineni, adică aproximativ 10 milioane de persoane, ar putea suferi de probleme de sănătate mintală din cauza războiului.
Aceste statistici se datorează parțial serviciilor medicale și situației din spitale. Rănile fizice au prioritate, sănătatea mintală fiind pusă pe locul doi, potrivit The Post.
În regiunea Donbas de est au fost duse printre cele mai sângeroase lupte de la începutul invaziei ruse. La sfârșitul lunii februarie, Insider a raportat că speranța medie de viață a soldaților de pe frontul de est, supranumit „mașina de tocat carne" a războiului, era de aproximativ patru ore.
Sursa: Business Insider, The Washington Post
Etichete: Rusia, Ucraina, traume, probleme,
Dată publicare:
13-03-2023 14:08