Papa Francisc: Suntem deja într-un război mondial, câmpul de luptă este Ucraina. Acolo sunt toate imperiile, nu doar cel rus

Papa Francisc
Getty

Papa Francisc susține că suntem deja într-un război mondial, iar câmpul de luptă este Ucraina, unde se confruntă toate imperiile, nu doar cel rus.

Papa Francisc consideră că al Treilea Război Mondial este deja în plină desfăşurare, a început pe bucăţele, dar acum toate marile puteri sunt prinse în el, iar câmpul de luptă este Ucraina, care a devenit o piaţă de armament şi un loc de manifestare a intereselor imperiale de pretutindeni, potrivit News.

Suveranul Pontif a făcut aceste consideraţii într-un interviu difuzat duminică de televiziunea publică elveţiană de limbă italiană, cu ocazia a 10 ani de pontificat.

"Pentru mine, războiul este o crimă, este greşit. Gândiţi-vă că în puţin peste o sută de ani, au fost trei războaie mondiale: '14-'18, '39-'45 şi acesta, care este un război mondial. A început pe bucăţele şi acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Pentru că marile puteri sunt toate implicate. Iar câmpul de luptă este Ucraina. Toată lumea se luptă acolo", a declarat Papa Francisc în interviul pentru RSI.

Papa Francisc spune că războiul este şi un câmp de testare a armelor noi, de care profită industria de armament.

Citește și
Papa Francisc și-a ales un asistent medical personal
Papa Francisc provoacă furia Rusiei cu un interviu pe care Moscova îl califică drept „rasist”
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

„Asta ne aduce în minte şi industria de armament, nu-i aşa? Marea industrie. Un expert mi-a spus: dacă timp de un an nu s-ar mai produce arme, problema foametei în lume ar fi rezolvată. Este o piaţă. Se fac războaie, se vând arme vechi, se testează altele noi... Acum două luni se vorbea de o dronă ciudată, se testau... se testau arme noi. Se testează. Pentru asta sunt războaiele, pentru a testa armamentul”, a arătat suveranul pontif.

Ce i-ar spune lui Putin dacă acesta ar fi de acord să se întâlnească cu el

El a explicat că interesele unui război sunt în primul rând financiare.

„Există interese. Cel mai mare duşman al omului sunt buzunarele. Diavolul intră prin buzunare. Întotdeauna m-a frapat când Iisus spune că nu poţi sluji la doi stăpâni. Ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori, mă aşteptam să spună, îl slujeşti pe diavol. Dar nu spune diavolul. Spune că ori îl slujeşti pe Dumnezeu, ori banul.

Este curios. Iisus demonizează folosirea greşită a banilor. Când o persoană nu ştie să folosească bine banii - pentru educaţie, pentru familie, pentru a-i ajuta pe alţii - şi îi foloseşte în mod egoist, sfârşeşte rău, sfârşeşte fără Dumnezeu, departe de Dumnezeu, cu un Dumnezeu care este buzunarul lui”, a spus Sfântul Părinte.

Întrebat în mod specific dacă chiar şi actualul conflict mondial are o astfel de motivaţie, Papa Francisc a răspuns fără echivoc: "Da, vedeţi, întotdeauna este ceva de pus (în buzunar - n.r.)".

Papa Francisc, care înainte de conflictul din Ucraina s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin, a fost întrebat ce i-ar spune astăzi liderului rus, dacă s-ar întâlni cu el.

"Aş vorbi cu el la fel de clar cum vorbesc în public. Este un om educat. M-am oferit să merg la el. În a doua zi a războiului m-am dus la Ambasada rusă de la Sfântul Scaun pentru a spune că sunt dispus să merg la Moscova, dacă Putin îmi oferă o fereastră de negociere. Lavrov mi-a scris spunându-mi: Bine, vă mulţumesc foarte mult, dar acum nu este momentul", a povestit Papa.

În Ucraina ”sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului Rus” 

"Ştiu că Putin a auzit acest lucru, ştie că sunt disponibil, dar acolo sunt toate interesele imperiale, nu doar ale Imperiului rus - care a fost imperialist încă de pe vremea lui Petru al II-lea, Ecaterina a II-a - , ci şi ale imperiilor din alte părţi.

Există imperii. Şi este tipic pentru un imperiu de a pune naţiunile pe locul doi. Dar tocmai libertatea naţiunilor face cosmoviziunea naţiunilor, ceea ce ar trebui să fie Naţiunile Unite", a explicat Papa Francisc.

El a mai spus că "nu există un spirit al lui Dumnezeu care să ghideze un război" şi, menţionând conflictele din Yemen şi Siria a spus că nu crede în "războaie sfinte".

La observaţia că astfel de războaie au fost de-a lungul istoriei, inclusiv în cazul religiei creştine, Papa a replicat: "Da, dar asta este o altă perioadă a istoriei".

Întrebat ce părere are prezent despre Europa, Papa a răspuns: "În momentul de faţă are atât de mulţi politicieni, şefi de guvern sau miniştri tineri! Eu le spun mereu: vorbiţi unii cu alţii. Acela este de stânga, tu eşti de dreapta, dar amândoi sunteţi tineri: vorbiţi! Este timpul pentru dialog între tineri", a arătat suveranul pontif.

Papa Francisc împlinește 10 ani de pontificat

Papa Francisc împlineşte, la 13 martie, zece ani de când a fost ales să conducă Biserica Catolică, succedându-i în 2013 Papei Benedict, care demisionase. Întrebat cât de mult l-au schimbat cei zece ani de pontificat, Sfântul Părinte a spus că a îmbătrânit, are mai puţină rezistenţă fizică, iar problema de la genunchi a fost "o umilinţă fizică", deşi acum se vindecă bine.

El a mărturisit că i-a fost "un pic ruşine" atunci când a fost nevoit să apeleze la scaunul cu rotile, iar din viaţa anterioară îi lipseşte mersul pe jos, pe stradă. "Obişnuiam să merg mult pe jos. Obişnuiam să iau metroul, autobuzul, mereu cu oameni", a adăugat Papa.

Întrebat cum s-a împăcat cu lunile de izolare din pandemie şi ce amintire poartă rugăciunii sale solitare din Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a mărturisit: "Ploua şi nu erau oameni. Am simţit că Domnul era acolo. A fost ceva ce Domnul a vrut să ne facă să înţelegem: tragedia, singurătatea, întunericul, ciuma".

Pe de altă parte, în ciuda problemelor de sănătate, Papa Francisc a confirmat că pentru moment nu are de gând să demisioneze, precum predecesorul său.

El a enunţat condiţiile în care, totuşi, ar face-o, dar a spus că ţine cont şi de părerile celor din jur: "O oboseală care te face să nu mai vezi lucrurile clar. O lipsă de claritate, de a şti cum să evaluezi situaţiile. O problemă fizică, de asemenea, se poate. Întotdeauna întreb despre acest lucru şi ascult sfaturi. Cum merg lucrurile? Credeţi că ar trebui să... Îi întreb pe cei care mă cunosc şi chiar pe unii cardinali inteligenţi. Şi ei îmi spun adevărul: Continuaţi, este bine. Dar vă rog: daţi-mi un semnal la timp!" - a cerut Papa, cu o notă de umor.

În interviul de la RSI, Papa Francisc şi-a reafirmat şi poziţiile sale progresiste, care i-au definit pontificatul, afirmând că Biserica nu ar trebui să excludă pe nimeni. "Nu trebuie să uităm acest lucru: Biserica nu este o casă doar pentru unii, nu este selectivă. Sfântul popor credincios al lui Dumnezeu este toată lumea". Întrebat de ce se simt, totuşi, unii excluşi din Biserică "din cauza condiţiei lor de viaţă", Papa a răspuns: "Păcatul este întotdeauna acolo. Şi există şi un pic din vanitatea lumii, unii simţindu-se mai drepţi decât alţii, dar nu este corect. Cu toţii suntem păcătoşi", a punctat Sfântul Părinte.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Papa Francisc are pregătită o scrisoare de demisie în cazul în care are probleme grave de sănătate
Papa Francisc are pregătită o scrisoare de demisie în cazul în care are probleme grave de sănătate

Papa Francisc a dezvăluit într-un nou interviu, că, după ce a fost ales în 2013, a semnat o scrisoare de demisie care va fi folosită dacă, într-o zi, probleme grave şi permanente de sănătate îi vor face imposibilă îndeplinirea sarcinilor sale.

 

Papa Francisc provoacă furia Rusiei cu un interviu pe care Moscova îl califică drept „rasist”
Papa Francisc provoacă furia Rusiei cu un interviu pe care Moscova îl califică drept „rasist”

Papa Francisc a stârnit furie în Rusia după ce a sugerat, într-un interviu, că soldaţii din armata rusă care fac parte din minorităţi etnice necreştine dau dovadă de mai multă cruzime cu ucrainenii decât soldaţii ruşi, creștini ortodocși.

 

Sfatul Papei Francisc pentru Ucraina. Cum crede suveranul pontif că poate obține pacea cu Rusia
Sfatul Papei Francisc pentru Ucraina. Cum crede suveranul pontif că poate obține pacea cu Rusia

Liderii Ucrainei vor trebui să privească în perspectivă pentru a obţine pacea, a spus vineri Papa Francisc, sugerând că Kievul va fi nevoit să facă unele concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, potrivit Reuters.

Papa Francisc îi cere lui Dumnezeu să „se grăbească” și să pună capăt războiului din Ucraina
Papa Francisc îi cere lui Dumnezeu să „se grăbească” și să pună capăt războiului din Ucraina

Papa Francisc a condamnat ultimul val de lovituri cu rachete asupra Ucrainei, cerându-i lui Dumnezeu „să se grăbească” și să pună capăt războiului.

 

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.