Două specii de pește dispărute din cauza barajelor vor popula din nou râul Gilort din Gorj
Două specii de pește - care au dispărut complet în ultimii ani din cauza barajelor - vor popula din nou râul Gilort, din Gorj.
Cu bani europeni, autoritățile au modificat pragurile din beton, care nu mai lăsau peștii să urce în amonte. Proiectul - pilot ar putea fi extins în alte zone ale țării, unde speciile de pește sunt în pericol din cauza construcțiilor de pe râuri.
Acești pești sar în zadar pentru a depăși pragul din beton, construit în urmă cu câțiva ani pentru protejarea unui pod. Pe vremuri, scobarul - un pește care trăiește în apele reci, cu fund mâlos ori cu pietriș - era atât de mult aici încât oamenii îl prindeau și cu mâna. Și chișcarul - așa cum e numit în zonă țiparul - e greu de găsit acum.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Nu mai este așa populat datorită hidroconstrucțiilor făcute la podul de la Albeni, la Podul de la Cărbunești fiindcă constructorii nu au avut o gândire sănătoasă, să lase peștele să circule”, a declarat primarul comunei Bengești Ciocadia.
Acum, unul dintre pragurile din beton a fost modificat, astfel încât peștii să aibă cale liberă.
„Pasajul fiind foarte lung nu îl traversează toate speciile dintr-o singură trecere și se mai opresc, avem și două bazine de liniștire, în care poate să stea acolo, s-a adunat și un pic de aluviuni, care sunt foarte bune pentru ei”, a transmis managerul proiectului Fish for Life.
Pescarii sunt primii care se bucură de libertatea pe care o vor avea peștii.
„S-a redus populația la pește din cauza barajelor care nu au fost făcute cum ar trebui”, a spus un pescar.
„Vedem aceeași situație pe Defileu, în zona protejată, lipsa unor astfel de trape a dus la sistarea lucrărilor care erau executate 93-95%”, a declarat vicepreședintele Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Gorj.
Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a primit 1,5 milioane euro de la Uniunea Europeană pentru a modifica obstacolele din calea peștilor și pentru a reface habitatul natural al acestora. Este o premiera in tara noastra.
„Noi venim cu niște lucrări inovative, care nu s-au mai făcut în România. Avem pe lângă pasajele pentru pești lucrări de bioinginerie, care au rolul de a diversifica habitatele pentru pești și de a oferi zone de refugiu și hrănire pentru aceștia”, a mai spus managerul proiectului.
Proiectul presupune și împădurirea câtorva hectare, pe malurile râului, astfel încât solul să nu se erodeze. Proprietarii terenurilor și-au dat acordul, mai ales că viiturile ar putea ajunge și pe pământul lor.